Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 500 g It’s Us Miklos’ universal plus mix lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
  • 2 db „M-es” méretű tojás
  • 160 g cukor
  • 60 g vaj vagy margarin
  • 100 g méz
  • 50 g tej vagy gluténmentes növényi ital
  • 6 g szódabikarbóna


A krémhez:

  • 600 ml tej vagy gluténmentes növényi ital
  • 130 g It’s Us Naturbit rizsdara
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 150 g porcukor
  • 12 g vaníliás cukor (1 csomag)


A töltelékhez:
ízlés szerint baracklekvár


A csokimázhoz:

  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál holland kakaó
  • 6 evőkanál víz
  • 20 g vaj vagy margarin


Elkészítése: 
A tészta elkészítéséhez tegyük egy lábosba a tojásokat, a cukrot, a vajat vagy margarint, a mézet, a tejet vagy a növényi italt és gőz felett melegítsük össze folyamatosan kevergetve 5 percig. Egy keverőtálba mérjük ki a lisztkeveréket és keverjük el benne a szódabikarbónát. Öntsük rá a mézes keveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát. A tésztát osszuk 4 egyenlő részre. A tésztákból nyújtsunk egyforma nagyságú, 2 mm vastag téglalapokat (kb. 25x30 cm). Érdemes minden lapot sütőpapíron nyújtani, így egy gyors mozdulattal könnyen a tepsi hátára tudjuk húzni. Ha ragacsosnak érezzük a tésztát, két sütőpapír között nyújtsuk, így nem kell lisztezni. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat. A lapokat sütés közben figyeljük árgus szemmel, mert nagyon gyorsan sülnek. Ahogy elkezd halványan barnulni, már kész is van. A lapokat hagyjuk a sütőpapíron kihűlni, utána könnyen le tudjuk róluk szedni a papírt. 

A tészta nagyon kemény, a krém fogja megpuhítani. A kihűlt lapokról húzzuk le a sütőpapírt. A krémhez mérjük ki egy lábosban a tejet vagy a növényi italt és a rizsdarát, majd főzzük folyamatosan kevergetve sűrűre. A vajat vagy a margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez keverjük a kihűlt darát és habosítsuk fel újra. A kész krémet osszuk két egyenlő részre. A töltéshez tegyük az egyik kihűlt lapot egy akkora tálcára, deszkára, ami befér a hűtőbe. Az első lapot kenjünk meg a krém felével, erre tegyünk egy újabb lapot és kenjük meg lekvárral. A következő lapra jön a krém másik fele és végül zárjuk le az utolsó lappal. Tegyük a hűtőbe pár órára. A csokimázhoz egy lábosban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a vizet. 

Forrástól számítva főzzük 2 percig, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve keverjük hozzá a vajat vagy a margarint. Az elkészült csokimázat még melegen kenjük egyenletesen a lehűtött sütemény tetejére. Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe és hűtsük legalább 12 órát, közben a csokimáz megköt a tetején, a lapok pedig megpuhulnak.