Részletes termékinformáció
A piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt som éretten kellemes ízű. Igazi vad csemege. A som a középhegységek növénye, Magyarországon leginkább az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.
Őshonos, régi kultúrnövény itt, amit helység és családnevek is igazolnak nálunk (Somló, Somlyó, Som, Somos, Csíksomlyó, Somló hegy, Szársomló stb.). Őshazája Közép- és Dél-Európa. Termesztése Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában jelentősebb, mint hazánkban. Általában 4–6 méterre növő som bokor, idős korában kisebb fa. Egy-egy példány 50–120 éves kort is megélhet.
C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat (fruktózt és glükózt), valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz. Kiemelkedően magas fenol- és kalciumtartalommal is rendelkezik. A som antioxidáns tulajdonságokkal is bír, így fogyasztását meghálálja majd a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival.
Forma és színgazdag gyümölcs (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos). Lekvár, szörp, gyümölcslé, dzsem, kompót készíthető belőle.
Összetevők:
100 % somlé
Átlagos tápérték 100ml:
Energiatartalom: 277kJ/65kcal,
Szénhidrát: 16g,
- amelyből cukrok: 12g,
Fehérje: 0,3g,
Só: 0,01g
Tárolás:
+2 és +25 C között, száraz helyen. Felbontás után ajánlott hűtőszekrényben tartani és 3 napon belül elfogyasztani, mivel tartósítószert nem tartalmaz, kizárólag hőkezeléssel tartósított termék
Forrás:gyártó/forgalmazó 2023