Részletes termékinformáció
A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül, adalékanyagok hozzáadása nélkül. Főleg desszertek készítéséhez használják. Gluténmentes, gyorsan elkészíthető.
Szemcse méret: 1,5-2,5mm
A tápióka főleg szénhidrátot, keményítőt tartalmaz, rostot csak igen kis mennyiségben, így glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a vércukorszintet. Ebből kifolyólag gyors energianyerésre alkalmas (sportolóknak), de annak, aki csökkenteni szeretné a testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek ugyanezen okból kerüljék.
Kis mennyiségű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem kimondottan jelentős. Nátriumban szegény.
A tápióka természetesen gluténmentes élelmiszer, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Laktózt sem tartalmaz, így laktóz- és tejmentes diétában is alkalmazható.
Összetevők:
100% tápiókagyökér, nátrium-diszulfit 0,1%
Tápanyagtartalom 100 g-ban:
Energiaérték: 1516 kJ / 356 kcal
Zsír: 0,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,03 g
Szénhidrát: 88,4 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 0,56 g
Só: 0,03 g
Felhasználás:
A tápiókagyöngyről általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet nem csak magában fogyaszthatunk, hanem süteményekre, tortákra is tehetjük krémként, de díszítőelem is lehet egy különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevő képessége miatt sűrítőszerként is alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet belőle (gyümölcslevesben jól mutat).
A tápiókapuding elkészítéséhez először 10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd tetszés szerint ízesítve lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 10-15 perc). Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihűlni.
A tápióka semleges íze miatt édes és sós puding is készíthető belőle. Friss, lédús gyümölccsel a legfinomabb.
Ha legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon egyszerű itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete vagy erős színű gyümölcsteába, majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és átvegyék a tea színét. Ez után a duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk, leszűrjük és shakerben vagy annak hiányában egy befőttesüvegben alaposan összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban, vastag bambusz szívószállal tálaljuk.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási hely: Thaiföld.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2022 szeptember