Részletes termékinformáció
A xilit vagy nyírfacukor cukoralkohol, amelynek édesítőereje a nádcukoréhoz hasonló, de energiatartalma csupán annak 2/3-a. Természetes formában néhány gyümölcsben, zöldségben, gabonában (kukorica) és a nyírfa kérgében található meg, ezekből vonható ki.
Nem emeli meg a vércukorszintet, mivel csak nagyon elhanyagolható mennyiségben szívódik fel a bélrendszerből. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. További előnye, hogy olyan ételek esetében, ahol a cukor volumene is számít, nem csak az édessége (pl. piskóták), kiválóan alkalmazható. Nem okoz fogszuvasodást, mivel a szájban található baktériumok nem tudják hasznosítani.
Összetevők:
xilitol (E967)
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1004 kJ / 240 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 100 g
- amelyből cukor: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
Felhasználási javaslat:
A xilit jól bírja a hőt. Bármilyen ételben helyettesíteni tudja a kristálycukrot, de az adagolással vigyázzunk, ne lépjük túl a maximális napi adagot (30-50g).
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Figyelmeztetés:
Kellemetlen hasi puffadást, hasmenést okozhat. Az arra érzékeny személyeknél már nagyon kis mennyiség is kiválthatja ezeket a nem kívánt mellékhatásokat, ezért érdemes lassan hozzászoktatni a szervezetet. Nem javasolt napi 30-50g-nál nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021. december