Ezek a falatnyi, lágy görög mézes fánkocskák megédesítik a hűvös napokat!
Hozzávalók:
1 csomag száraz élesztő
1 ek. cukor
fél l langyos víz
450 g liszt
fél kk só
késhegynyi szerecsendió
1 tk vanília aroma
növényi olaj
A szószhoz:
szirup vagy méz
őrölt fahéj
Elkészítése:
egy nagy tálban keverkjük össze a száraz élesztőt a cukorral és a víz negyedével. Ha feljön az élesztő, keverjük hozzá a maradék vizet, a lisztet, a sót, a szerecsendiót és a vaníliát.
Addig keverjük a tésztát, amíg sűrű és sima lesz.
Letakarva pihentessük egy meleg helyen, amíg kétszeresére dagad (kb 1-1,5 óra).
Melegítsünk olajat egy mély serpenyőben vagy fritőzben (legalább 5 cm mély legyen).
Merjünk púpos evőkanálnyi tésztát az olajba. A forró olaj hatására felpuffad a tészta, és feljön az olaj tetejére. gyakran forgatva 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szűrőkanállal kivesszük a fánkokat, és papírtörlőre tesszük.
Még melegen tálaljuk, sziruppal vagy mézzel leöntve, és fahájjal megszórva.
Tipp: a sziruphoz kevert narancsvirágvízzel még finomabb lehet a desszertünk.