
Hozzávalók 22 cm-es csatos tortaformához:
A tésztához:
- 270 g hámozott, reszelt sárgarépa
- 80 g Naturfood Pekándió + a maradék a zacskóból díszítésre
- 190 g Vegadokk Süt-Főz Lisztkeverék
- 40 g Benefitt Mandula Liszt
- 1 csomag Haas Natural Sütőpor
- 1 mokkáskanál Lakshmy Őrölt Fahéj
- 1 késhegynyi Lakshmy Őrölt Szerecsendió
- 1 késhegynyi Lakshmy Őrölt Szegfűszeg
- 1 csipet Benefitt Fehér Finom Himalája Só
- 3 tojás (vegán verzióhoz helyettesítsd tojáspótlóval)
- 120 g Interherb Gurman Lágy Barna Nádcukor
- 120 g Benefitt Világos Barna Nádcukor
- 80 g Biogold Napraforgó Sütőolaj
A „sajt”krémhez
- 200 g Kalifa Kesudió, áztatva
- 300 g Violife Creamy Natúr
- 120 g Kara UHT Kókuszkrém
- 120 ml Biorganik Juharszirup
- 50 g Love Diet Kókuszolaj
- Késhegynyi Lakshmy Bourbon Vanília Por
- 1 evőkanál friss narancslé
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra. Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral, majd a forma oldalait kend ki zsiradékkal és tedd félre, amíg összeállítod a tésztát. A sárgarépát tisztítsd meg és reszeld le, a pekándiót aprítsd fel, majd rakd ezeket is félre.
Egy közepes tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztkeveréket, a mandulalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a fűszereket, csipet sót. Egy nagyobb tálban keverd habosra a tojásokat, a világos nádcukrot, és a lágy barna nádcukrot. Lassan, folyamatos keverés mellett csurgasd hozzá az olajat és 1-2 perc alatt keverd ki habosra. Add hozzá a száraz összetevőket, a sárgarépát és a felaprított diót, majd egy spatulával alaposan keverd össze.
A keveréket öntsd bele az előkészített tortaformába, és egyenletesen oszlasd el benne. Süssd előmelegített sütőben 30 percig. Ha bizonytalan vagy, hogy megsült-e a torta, végezz tűpróbát. Szúrj egy tűt vagy egy fogpiszkálót a torta közepébe és húzd ki. Akkor kész a torta, ha a tű/ fogpiszkáló tiszta marad, miután kihúztad. A tésztát rakd félre hűlni a tortaformában.
A töltelék összetevőit rakd egy gyorskéses aprítóba, és néhány perc alatt krémesítsd, míg sima, csomómentes krémet kapsz.
Vedd ki a teljesen kihűlt tortát a formából, vágd félbe a tésztát vízszintesen (nagy késsel vagy cérnával). Kend a krém harmadát a két réteg tészta közé, majd tedd vissza a csatos tortaformát. Öntsd a maradék ⅔ masszát a tészta tetejére, oszlasd el egyenletesen. Tedd a tortát hűtőbe egy éjszakára vagy minimum 5 órára.
Amikor kellőképpen megdermedt a krém, szedd le róla a csatos tortaformát, díszítsd reszelt répával és darált pekándióval.
Szerző
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs