Részletes termékinformáció
Lisztje a közönséges búzáéval szemben nem csirizesedik, ezért a főzési ideje rövidebb, és tojás vagy egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is szép sárga színű, ízes, illatos és jól „harapható” tészta készíthető belőle. A durumbúzát elsősorban a tésztaipar dolgozza fel: Amerikában és Európában a durumlisztből jórészt száraztésztát (pl. spagettit, makarónit, metéltet, raviolit) gyártanak. Szicíliában a durumlisztet kenyérsütésre is felhasználják.
- A durumbúza más néven: makaróni búza, keményszemű búza, üveges búza, egy keresztezésekkel és háziasításokkal létrehozott búzafajta. Már idő-számításunk előtt is használták. Észak-Afrikában népi eledel a durumdara alapú kuszkusz.
- A durum latinul keményet jelent, ami utal arra, hogy a durumbúza az összes búzaféle közül a legüvegesebb szerkezetű, így a legkeményebb.
- Szénhidrátjainak felszívódási módja a legjobb az összes gabonaliszt közül, mivel lassan, fokozatosan oldódnak fel, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.
Összetevők:
durumliszt
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia 1500 kJ/358 kcal
Zsír 1 g
- amelyből telített zsírsavak 0,3 g
Szénhidrát 74 g
- amelyből cukrok 0,2 g
Fehérje 11 g
Só 0,002 g
Gyártó:
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.