Hozzávalók 6 személyre:
- 2 evőkanál Dénes Natura lenmagpehely
- 6 evőkanál víz
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál Trigramm kókuszzsír
- 300 g csiperkegomba
- 100 g kaliforniai paprika
- 1 szál sárgarépa
- 1 evőkanál Interherb PRB világos szójaszósz
- 2 evőkanál Alce Nero bio paradicsompüré + további 100 g a tetejére
- 1 teáskanál Paleolit mustár
- 1 db Foodex vörösbab konzerv
- 70 g Benefitt lágy aprószemű zabpehely
- 50 g Dénes Natura napraforgómag
- 2 teáskanál Lakshmy morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál Lakshmy morzsolt petrezselyemlevél
- 1 kávéskanál Lakshmy morzsolt rozmaring
- Késhegynyi Lakshmy őrölt fekete bors
- Benefitt fehér finom himalája só
- 3 evőkanál Lune de Miel Maple Joe kanadai juharszirup
Hozzávalók a zelleres burgonyapüréhez:
- 1 kg főzni való burgonya
- 1 nagyobb zeller gumó
- 3 db Lakshmy egész babérlevél
- 50 g Alsan növényi margarin
- 200 ml The Bridge bio zabkrém
- Benefitt fehér finom himalája só
- 2 gerezd fokhagyma
- Lakshmy egész szerecsendió
- 1 csapott kávéskanál Lakshmy őrölt fehérbors
- Késhegynyi Laskshmy őrölt fűszerkömény
- Késhegynyi Lakshmy morzsolt tárkony
Elkészítése:
A lenmagpelyhet 15 percre áztasd be 6 evőkanálnyi vízbe. Ez a keverék fogja helyettesíteni a tojást a vörösbab sültben. A vöröshagymát tisztítsd meg, vágd apró kockákra. A gombát és a kaliforniai paprikát mosd meg, vágd apró kockákra, a sárgarépát tisztítsd meg és reszeld le. Egy magas falú serpenyőben hevítsd fel a kókuszzsírt, add hozzá a vöröshagymát és pirítsd kb. 1-2 percig. Reszeld bele a fokhagyma gerezdeket. Add hozzá az előkészített zöldségeket. Ízesítsd sóval, borssal, szójaszósszal, paradicsompürével és mustárral. Párold 15 percig, vedd le a tűzről, majd hagyd pár percig hűlni a zöldségeket. Közben szűrd le a konzerv vörösbabot.
Egy kenyérsütő formát bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy késes aprítóba helyezd bele a párolt zöldségeket, a vörösbab konzervet, a zabpelyhet, napraforgó magot és a fűszereket. Ízesítsd tovább kevéske sóval, majd aprítsd össze a késes aprítóban a hozzávalókat. Kanalazd át a keveréket a sütőformába, nyomkodd bele és süsd 25 percig. Ez alatt keverd össze a 100 g paradicsom szószt 3 evőkanál juharsziruppal. Vedd ki a sültet a sütőből, kend meg a paradicsomos keverékkel és süsd további 10 percig.
A püréhez a burgonyát és a zellert hámozd meg, majd kockázd fel és sós-babérleveles vízben főzd puhára. Szűrd le a főtt zöldségeket, szedd ki belőle a babérleveleket és alaposan törd össze egy krumplinyomóval. A gőzölgő zöldségekhez add hozzá a margarint és a zabkrémet, ízesítsd sóval, reszelt fokhagymával, frissen reszelt szerecsendióval, fehérborssal, köménnyel és tárkonnyal. Ezt követően keverd habosra és tálald a felszeletelt vörösbab sülttel, párolt brokkolival vagy esetleg a kedvenc salátáddal.