Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 evőkanál Dénes Natura lenmagpehely
  • 6 evőkanál víz 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál Trigramm kókuszzsír
  • 300 g csiperkegomba
  • 100 g kaliforniai paprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál Interherb PRB világos szójaszósz
  • 2 evőkanál Alce Nero bio paradicsompüré + további 100 g a tetejére
  • 1 teáskanál Paleolit mustár
  • 1 db Foodex vörösbab konzerv 
  • 70 g Benefitt lágy aprószemű zabpehely
  • 50 g Dénes Natura napraforgómag 
  • 2 teáskanál Lakshmy morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál Lakshmy morzsolt petrezselyemlevél
  • 1 kávéskanál Lakshmy morzsolt rozmaring 
  • Késhegynyi Lakshmy őrölt fekete bors
  • Benefitt fehér finom himalája só
  • 3 evőkanál Lune de Miel Maple Joe kanadai juharszirup 


Hozzávalók a zelleres burgonyapüréhez:

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 1 nagyobb zeller gumó
  • 3 db Lakshmy egész babérlevél
  • 50 g Alsan növényi margarin
  • 200 ml The Bridge bio zabkrém 
  • Benefitt fehér finom himalája só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Lakshmy egész szerecsendió
  • 1 csapott kávéskanál Lakshmy őrölt fehérbors
  • Késhegynyi Laskshmy őrölt fűszerkömény
  • Késhegynyi Lakshmy morzsolt tárkony


Elkészítése:
A lenmagpelyhet 15 percre áztasd be 6 evőkanálnyi vízbe. Ez a keverék fogja helyettesíteni a tojást a vörösbab sültben. A vöröshagymát tisztítsd meg, vágd apró kockákra. A gombát és a kaliforniai paprikát mosd meg, vágd apró kockákra, a sárgarépát tisztítsd meg és reszeld le. Egy magas falú serpenyőben hevítsd fel a kókuszzsírt, add hozzá a vöröshagymát és pirítsd kb. 1-2 percig. Reszeld bele a fokhagyma gerezdeket. Add hozzá az előkészített zöldségeket. Ízesítsd sóval, borssal, szójaszósszal, paradicsompürével és mustárral. Párold 15 percig, vedd le a tűzről, majd hagyd pár percig hűlni a zöldségeket. Közben szűrd le a konzerv vörösbabot. 

Egy kenyérsütő formát bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy késes aprítóba helyezd bele a párolt zöldségeket, a vörösbab konzervet, a zabpelyhet, napraforgó magot és a fűszereket. Ízesítsd tovább kevéske sóval, majd aprítsd össze a késes aprítóban a hozzávalókat. Kanalazd át a keveréket a sütőformába, nyomkodd bele és süsd 25 percig. Ez alatt keverd össze a 100 g paradicsom szószt 3 evőkanál juharsziruppal. Vedd ki a sültet a sütőből, kend meg a paradicsomos keverékkel és süsd további 10 percig.

A püréhez a burgonyát és a zellert hámozd meg, majd kockázd fel és sós-babérleveles vízben főzd puhára. Szűrd le a főtt zöldségeket, szedd ki belőle a babérleveleket és alaposan törd össze egy krumplinyomóval. A gőzölgő zöldségekhez add hozzá a margarint és a zabkrémet, ízesítsd sóval, reszelt fokhagymával, frissen reszelt szerecsendióval, fehérborssal, köménnyel és tárkonnyal. Ezt követően keverd habosra és tálald a felszeletelt vörösbab sülttel, párolt brokkolival vagy esetleg a kedvenc salátáddal.