Hozzávalók az enchilada szószhoz:
- 3 evőkanál Trigramm Pomace Olívaolaj
- 3 evőkanál Eccofood Tönköly Fehérliszt
- 1/2 teáskanál Lakshmy Füstölt Édes Paprika
- 1/2 mokkáskanál Fűszerész Chili Habanero
- 1 teáskanál Lakshmy Őrölt Fűszerkömény
- ½ teáskanál Fűszerész Fokhagymapor
- 1 mokkáskanál Lakshmy Oregánó Morzsolt
- 1 mokkáskanál Lakshmy Őrölt Feketebors
- 1 mokkáskanál Benefitt Himalája Só
- Csipet Fűszerész Ceyloni Fahéj Őrölt
- 3 evőkanál Alce Nero Bio Paradicsompüré
- 350 ml zöldségleves alaplé
- 1 teáskanál Chef Almaecet
Hozzávalók a fekete bab töltelékhez:
- 2 evőkanál Trigramm Pomace Olívaolaj (elhagyható)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál Lakshmy Füstölt Édes Paprika
- ½ teáskanál Lakshmy Cajun Fűszerkeverék
- 2 evőkanál Lace Nero Bio Paradicsompüré
- 2 db TRS Fekete Bab Konzerv (2x 400 g)
- Benefitt Himalája Só
Hozzávalók az összeállításhoz (6 adag):
- 6 db Vegán Protein Tortilla Wrap
- 100 g Gusto Vegán Reszelt Cheddar (elhagyható, vagy helyettesíthető sörélesztő pehellyel)
Elkészítés:
Az enchilada szószhoz a száraz összetevőket mérd ki, keverd össze és rakd a tűzhely mellé. A paradicsomszószt és az alaplét is készítsd a tűzhely mellé. Egy szószos lábosban közepes lángon hevítsd fel az olajat, majd keverd bele a fűszeres lisztkeveréket. Folyamatos keverés mellett kb. 1 percig pirítsd. Add hozzá a paradicsompürét és lassan öntsd hozzá az alaplét, miközben habverő segítségével simára kevered. Ízesítsd sóval, borssal, ha még szükségesnek érzed. Forrald fel és főzd közepes lángon 5 percig. Vedd le a tűzről, keverd bele az almaecetet és rakd félre.
A töltelékhez a babot szűrd le és öblítsd le. A vöröshagymát tisztítsd meg, aprítsd fel. Egy lábosban hevítsd fel az olíva olajat (vagy pár evőkanál vizet), add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és egy csipet sót és pirítsd 5 percig, míg megpuhul és aranybarnára pirul. Reszeld bele a fokhagymát és pirítsd további 1 percig. Add hozzá a fűszereket és a paradicsompürét. Egy perc kevergetés után add hozzá a leszűrt babot. Öntsd fel 2 dl vízzel, vagy zöldség alaplével majd forrald fel. Ízesítsd sóval, borssal, majd főzd 25 percig, míg besűrűsödik. Amikor elkészült a töltelék, rakd félre.
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Az enchilada szósz ¼ részét oszlasd el egy magas falú tepsiben vagy jénaiban. A tölteléket oszd el a 6 db tortillára egyenlően és tekerd fel őket. Helyezd egymás mellé a tekercseket a sütőedényben. Kanalazd a megtöltött tortillákra a maradék enchilada szószt, úgy hogy lehetőleg minél többet elfedjen a szósz. Szórd meg reszelt cheddar sajt helyettesítővel (ha használsz) és az előmelegített sütőben süssd 20 percig. Ha nem tettél rá sajtot, sütés után szórd meg sörélesztő pehellyel!
Tálald melegen, guacamoleval.
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs