Teendők a diéta során


Szervezetünknek szüksége van megfelelő mennyiségű folyadékra, mely a fogyókúra idején hatványozódik. Napi 2 liter folyadék (lehetőleg tiszta víz) mindenképpen szükséges ahhoz, hogy kimosódjanak a salakanyagok, és könnyebben meginduljon a fogyás.

Akár rövid vagy hosszabb távú fogyókúrára készülünk, ez a tisztítókúra tökéletes kezdés szervezetünk méregtelenítésére. A diéta fókuszában vegetáriánus és teljes kiőrlésű ételek állnak, így nem terhelik meg az emésztőrendszert.


Reggeli: Zöld smoothie


Az egészséges reggeli biztosítja a napi energia szükséglet 20%-át, kellő energiával lát el délelőttre, fokozza a teljesítményt, javítja a memóriát, aktiválja az anyagcserét. Még finomabb lesz, ha hideg rizstejjel és vízzel készítjük el.



Hozzávalók:
•    1 maréknyi spenót (kb. 50g) durvára aprítva
•    100g brokkoli rózsa durvára aprítva
•    2 zellerszár
•    4 ek. kókuszreszelék
•    1 banán
•    300 ml rizstej
•    1/5 tk. spirulina algapor


Elkészítés: 
Minden hozzávalót tegyünk, be a turmixgépbe 300ml vizel együtt, és keverjük simára.


Ebéd: Quinoás édeskömény-saláta


A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, mivel mind a 9 nem esszenciális aminosavat tartalmazza, amit a szervezet nem tud előállítani. A quinoa kalóriatartalma miatt is kedvelt a fogyókúrázók körében, 100 grammban 21 gramm szénhidrát, 3 gramm rost és 4 gramm fehérje található.



Hozzávalók:
•    200 g quinoa
•    3 evőkanál olíva olaj vagy olajspray
•    1 db piros chili kimagozva, felaprítva
•    1 gerezd zúzott fokhagyma
•    400 g csirkemell csíkokra vágva
•    300 g koktélparadicsom
•    egy maréknyi magozott olíva bogyó
•    1 fel lilahagyma felaprítva
•    100 g morzsolt feta
•    kis csokor mentalevél felaprítva
•    fél citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
A csomagolás utasításai szerint készítsük el a quinoát, majd hideg vízzel öblítsd le és hagyd lecsepegni.
A fokhagymát, a citrom levét és héját, valamint a chilit keverd össze 1 és 1⁄2 kanál olíva olajjal, vagy 3 fújás olajspray-vel. Serpenyőben süssük ki a sózott csirkemell csíkokat, majd ha elkészültek, locsoljuk meg a fűszeres páccal.
Egy tálban forgassuk össze a felkockázott paradicsomot, lilahagymát, olajbogyót és feta sajtot, majd keverjük bele a quinoát is. A tetejére halmozzuk a csirke csíkokat és szórjuk meg mentával.

Vacsora: Céklás- sütőtökös zöldségragu


A cékla rengeteg C-, B vitamint, béta-karitint, vasat, rezet, folsavat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.   


Hozzávalók:
•    250 g nyers cékla
•    350 g hámozatlan sütőtök
•    1 gerezd reszelt fokhagyma
•    1 kisebb vöröshagyma felkockázva
•    ¼ tk. római kömény
•    ½ tk. őrölt koriander
•    4 tk. kardamom
•    1 ek. napraforgóolaj
•    ½ tk. fahéj
•    100 g ceruzabab félbevágva
•    50 g spenót/bébispenót durvára vágva
•    1 kiscsokor petrezselyem durvára vágva
•    barnarizs a tálaláshoz

Elkészítés:
Hámozzuk meg a céklát és vágjuk kis kockákra. A sütőtököt is vágjuk ugyanekkora darabokra. Tegyük őket félre külön-külön tálba, amíg szükség lesz rájuk. Egy nagy lábosban, közepes lángon pirítsuk 2 percig az olajon a hagymát, a fokhagymát, a római köményt, a koriandert és a kardamomot. Öntsük hozzá 125 ml vizet, tegyük bele a céklát és főzzük 5 percig, míg a víz elpárolog.
Öntsük az edénybe 250  ml vizet, adjuk hozzá a sütőtököt, fahéjat és közepes lángon főzzük 10 percig.
Adjunk hozzá még 125 ml vizet és a ceruzababot, és főzzük 5 percig, míg a leve elpárolog. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a spenótot és a petrezselymet.

Tálalhatjuk önmagában vagy barna rizzsel.


Szerezd be a hozzávalókat a Herbaházban!