Hozzávalók kb. 9-10 csigához:

  • 180 ml Alpro Not Milk 3,5% tejhelyettesítő
  • 1 csomag Haas instant élesztő
  • 50 g Benefitt világos nádcukor
  • 1 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  • 60 g Naturale vajízű növényi alapú kenhető készítmény
  • 250 g Első Pesti Malom kenyérliszt
  • 110 g Első Pesti Malom teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 1 csipet Benefitt finom fehér himalája só


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 80 g Naturale vajízű növényi alapú kenhető készítmény
  • 160 g Interherb lágy barna nádcukor
  • 2 evőkanál Biomenü ceyloni fahéj
  • 130 g Kalifa étkezési dióbél


Elkészítése:
Melegítsd fel mikrohullámú sütőben kb. 40 másodperc alatt a tejhelyettesítőt 40 fokra. Egy nagyobb tálba öntsd át a meleg tejhelyettesítőt, keverd bele a nádcukrot és szórd bele az élesztőt. Add hozzá a tojást és a tojássárgáját majd kanalazd bele az olvadt, de nem forró vaj helyettesítőt. Alaposan keverd össze. Ezután add hozzá a kenyérlisztet, majd a teljeskiőrlésű lisztet és szórj bele egy csipet sót. Egy fakanállal keverd össze a keveréket, míg összeáll. Ezután dagasztó gép segítségével közepes sebességen dagaszd a tésztát kb. 8 percig. Ha a tésztád nagyon ragacsos, adj még hozzá 1-2 evőkanál kenyérlisztet. Ha nem áll rendelkezésre dagasztó gép, akkor lisztezett felületen kézzel dagaszd 10 percig. A tésztagolyót ezután tedd egy kilisztezett tálba, takard le tiszta konyharuhával és helyezd egy kellemesen meleg helyre. Keleszd kb. egy-másfél óráig, amíg a tészta duplájára nő. 

Ameddig kel a tészta, aprítsd fel a diót, és keverd össze a lágy barnacukrot a fahéjjal. Ezután borítsd ki a megkelt tésztát egy kilisztezett felületre, pár perc alatt lazán gyúrd át, és nyújtsd ki kb. 35x20 centiméteres téglalap alakúra. Kend meg az olvasztott vaj helyettesítővel, szórd meg a fahéjas barnacukorral és a dióval. Szorosan tekerd fel a tésztát. Vágd fel a tekercset kb. 2,5-3 centiméteres nagyságú csigákra. A csigákat helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Takard le a tepsit konyharuhával és hagyd a csigákat kelni még egyszer 40 percig. Ez alatt melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Távolítsd el a konyharuhát a tepsiről és rakd be a sütőbe a csigákat 25 percig. Pont annyira süsd meg a csigákat, hogy szép aranybarnák legyenek, viszont még ne száradjanak ki. Vedd ki a sütőből a tepsit és tálalás előtt 10 percig pihentesd őket. A fahéjas diós csigákat legjobb melegen, egy pohár kakaó kíséretében fogyasztani.