A szőlőmagolaj értékes telítetlen omega-zsírsavakban gazdag; omega-6 zsírsavak közül elsősorban linolsav tartalma jelentős, ugyanakkor omega-3 zsírsavak közül az alfa-linolénsav is megtalálható benne. Magas polifenol és antioxidáns hatású E-vitamin tartalommal rendelkezik. Csupán egy evőkanálnyi szőlőmagolaj elfogyasztásával fedezhető a napi E-vitamin szükséglet 20-30%-a. 

Belsőleg naponta 1-2 teáskanál olaj fogyasztása javasolt önmagában, vagy salátára öntve, pirítósra kenve, süteménybe keverve. A növényi omega-típusú többszörösen telítetlen zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezzel összefüggésben táplálkozástudományi vizsgáltokkal igazolták jótékony hatásukat az inzulinrezisztencia, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. 

Külsőleg használva regenerálja a bőrt, lassítja a bőr öregedési folyamatait. Hajápolószerek komponenseként támogatja az egészséges hajnövekedést, csökkenti a haj töredezettségét.

 

Szerző:
Pfuscher Kinga, 
dietetikus,
Herbaház Pécs