
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 fej káposzta (kb. 800-900 g)
- 700 g alacsony zsírtartalmú darált sertéshús (vagy vegán alternatíva)
- 80 g Benefitt quinoa
- 2 kisebb cukkini
- 50 g Naturfood tökmag
- Benefitt rózsaszín finom himalája só
- 1 kávéskanál Lakshmy őrölt feketebors
- 1 teáskanál Fűszerész fokhagymapor
- 1 teáskanál Lakshmy füstölt édes paprika
- 1 kávéskanál Lakshmy őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál Lakshmy morzsolt kakukkfű
- 1 csipet Lakshmy morzsolt kapor
Hozzávalók a mártáshoz:
- 50 g szalonna (vagy kókuszzsír)
- 3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma - 100 ml fehérbor
- 300 ml Alce Nero bio paradicsompüré
- 1 kávéskanál Benefitt cukorhelyettesítő 4x erősségű
- 1 teáskanál Lakshmy morzsolt bazsalikom
- 1 kávéskanál Lakshmy morzsolt kakukkfű
- 1 doboz Dr. Oetker Creme Vega
Elkészítése:
A káposzta torzsáját metszd be, majd egy nagyobb fazékban, sós, borsos vízben 30 perc alatt főzd puhára, és rakd félre hűlni. Mikor eléggé lehűlt, a torzsát fordítsd ki az aljáról és óvatosan szedd leveleire. A mártáshoz a szalonnát (vagy a tofut) kockázd fel, a fokhagymát szeleteld fel, a vöröshagymát pedig aprítsd fel. Egy kisebb főzőedényben kezd el kiolvasztani a szalonna zsírját. Egy perc után add hozzá a vöröshagymát. Pirítsd további pár percig, majd add hozzá a fokhagymát is. Amikor már a fokhagyma is kicsit megpirult, akkor öntsd fel 1 dl fehérborral. Párold 5 percig. Ezt követően öntsd fel a paradicsompürével, majd ízesítsd sóval, borssal, cukorhelyettesítővel, bazsalikommal és kakukkfűvel. Forrald további 5 percig, majd tedd félre. A töltelékhez keverd össze a darálthúst és a quinoát. A cukkinit mosd meg, nagyobb lyukú reszelőn reszeld le, nyomkodd ki kézzel belőle a nedvesség nagy részét, és add hozzá a töltelékhez. A tökmagot aprítsd fel, majd ezt is keverd a töltelékhez. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral, paprikával, fűszerköménnyel, kakukkfűvel és egy kevés kaporral.
A káposztaleveleket egyenként fektesd le az eres felével lefelé, hogy könnyebben feltekerhesd. A levél közepére tegyél egy nagyobb evőkanálnyi tölteléket. Hajtsd be a káposztalevél két oldalsó szélét, aztán alulról kezd el feltekerni. Hajtogatás közben az ujjaddal tologasd be a széleit, ha esetleg kiállna. A felgöngyölt káposztaleveleket sorban rakd bele egy nagyobb lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy kevéske sóval ízesítsd a főzővizet, de csak nagyon óvatosan. Forrald fel, majd lefedve alacsony hőfokon főzd 40 percen keresztül. Ezután öntsd rá a paradicsomos mártást és főzd további 25 percig. Amikor elkészült, szedj ki egy-egy adagot tányérra és tejmentes tejfölhelyettesítővel tálald. Ha teljesen vegán alternatívát készítenél, akkor hagyd ki a szalonnát, helyette kókuszzsíron pirítsd meg a hagymákat és a darálthúst helyettesítsd Vegán Grill Pea Meat Vegán Darált Húshelyettesítővel.