
Egy finom, csökkentett szénhidráttartalmú fánk receptje, szuper tippekkel a laza szerkezethez!
Hozzávalók:
D-Star szénhidrátcsökkentett fánk lisztkeverék: 500 g
Friss élesztő: 25g vagy szárított élesztő: 7 g
Só: 5 g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 20 g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 10 g
Tojássárga: 3 db
Vaj / Margarin: 25 g
Napraforgóolaj: 25 g
Reszelt (bio) citromhéj: 1 db
Reszelt (bio) narancshéj: 1 db
Rum: 40 ml
Tej: 335 ml
Szükséges még bő (1 L) olaj a sütéshez.
Az elkészítés menete:
Első lépésben az élesztőt és a vanília ízű cukorhelyettesítőt keverjük el a langyos tejben.
Adjuk hozzá a zsiradékokon kívül a további szobahőmérsékletű alapanyagokat, majd kezdjük meg a tészta dagasztását. A vajat és az olajat csak akkor adjuk hozzá, amikor a dagasztás 2-3. percében egy összefüggő tésztaállagot kaptunk. A tésztakészítés teljes ideje kb. 10 perc.
Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát 60 percen át.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5-2 cm-es vastagságban, és 7-8 cm átmérőjű kerek szaggatóval szúrjuk ki a fánkokat belőle, arra ügyelve, hogy kevés maradék tésztát hagyjunk. A maradékot gyúrjuk újra, majd rövid pihentetés után ismét nyújtsuk, szaggassuk. Amennyiben nem szeretnénk maradék tésztát kapni a formai kialakítás során, úgy a tésztát osszuk egyenlő darabokra, és kézzel gömbölyítsük őket fel.
A fánkokat helyezzük egy liszttel enyhén szórt konyharuhával bélelt tálcára, egymástól kellő távolságokra, majd takarjuk le őket fóliával vagy konyharuhával.
Kelesszük meg a fánkokat kb. 45-60 perc alatt.
Sütés: 160°C és 175°C közötti hőmérsékletű bő olajban süssük a fánkokat oldalanként kb. 2-3 percig. A sütés elején a fánkokat fordítsuk a felső felületükkel az olajba, és az átfordításuk előtt süssük őket fedő alatt. Ez a módszer biztosítja a lazább bélzetet és a nagyobb mértékű térfogatnövekedést.
Forrás: D-STAR FOOD