Hozzávalók 6 főre:
- 800 g sütőtök, héjjal, de mag nélkül mérve
- 3 evőkanál Foufas Prémium görög olívaolaj (45607), 2 evőkanál a sütőtökre, 1 evőkanál a hajdinához
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 g Benefitt hajdina (48818)
- 1 l zöldségalaplé
- 2 evőkanál Biorganik citromlé (52460)
- 40 g Greenvie vegán parmezán (47332)
- 1 evőkanál Kalifa tökmag (15601)
- 1 mokkáskanál Lakshmi kakukkfű (23729)
- 1 mokkáskanál Lakshmi őrölt római kömény (17853)
- 1 csipet Lakshmi őrölt gyömbér (17850)
- Ízlés szerint Benefitt parajdi só (48821)
- Lakshmi őrölt feketebors (26956)
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Mosd meg alaposan a sütőtököt, távolítsd el a magokat, majd vágd 2 centis szeletekre. Forgasd meg olívaolajban, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Szórd meg sóval, borssal és süsd 50-60 percig, amíg megpuhul és kicsit megpirul a széle. Hagyd kihűlni a sütőtököt, majd amikor kézmeleg lesz, húzd le a héját. Kockázd fel, és helyezd késes aprítóba. Pürésítsd simára pár perc alatt, majd rakd félre. Ezt követően egy fazékban kevéske olívaolajon pirítsd le az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Add hozzá a leöblített hajdinát, és pár percig kevergesd, pirítsd. Add hozzá a zöldségalaplevet vagy vizet és a sütőtök pürét. Ízesítsd sóval, borssal, kakukkfűvel, római köménnyel, egy csipet gyömbérrel. Addig főzd, amíg a hajdina megpuhul (kb. 20-25 perc). Az utolsó 5 percben keverd bele a citromlevet. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és keverj bele reszelt vegán parmezán helyettesítőt. Tökmaggal megszórva tálald.
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház, Pécs