Részletes termékinformáció
Dél-Amerikából származó álgabona, amelyet már többezer évvel ezelőtt is ismertek és termesztettek, de csak cc. 40 éve figyeltek fel kimagasló beltartalmi értékeire.
Az amarant nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kimagasló a fehérje- és zsírtartalma. Vasban gazdag.
Jelentőség, hatások:
- Az amarant szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje- és zsírtartalma pedig magasabb, mint a legtöbb gabonának és álgabonának. Fehérje összetétele kedvező, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.
- Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású.
- Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.
- Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.
Összetevők:
*amarant mag
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energia: 1565 kJ / 371 kcal
Zsír: 4,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,5 g
Szénhidrát: 65,1 g
- amelyből cukor: 1,1 g
Fehérje: 12,4 g
Só: 0,01 g
Vitamin: B1, B2, B3, B6, C
Netto súly: 100g
Felhasználás:
A legegyszerűbb, ha reggeli müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában keverjük tejbe, joghurtba. Ezen kívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon, a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Németország.