Részletes termékinformáció
A zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós. Ezen a tulajdonsága azonban előny, hiszen a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel az említett nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi. Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Érdemes a fehér lisztet kiváltani vagy bizonyos százalékban lecserélni zabpehelylisztre. A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó! Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít. A zabpehely és zabliszt 6-7%-át kitevő zsírtartalom a szervezet számára különessen fontos, ugyancsak nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen linolsavat mintegy 40%-ban tartalmaz.
Védő hatása is ismert
A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100 g-ként mért 0,63mg ill.,0,78 mg B1 vitamintartalom napi szükségletünk 40-50 %-át biztosítja. Ismert tény, hazai táplálkozásunkban az ásványi anyagok felvételét a túlzott nátrium- és az alacsonyabb kálium- és magnéziumfogyasztás jellemzi.
A zabbal kapcsolatos érdekesség
Felhasználható fürdővízbe keverve, szépségápolásra is: a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük, hogy puha és selymes legyen.
Átlagos tápérték 100 gramm termékben:
Energia: 1669Kj/kcal Fehérje: 9,2g
Szénhidrát: 71,3g
Zsír: 62,g