Részletes termékinformáció
A kuszkusz berrber eredetű szó, olyasmit jelentett, hogy "jól megsodort". A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz.
Összetevők:
durumbúza
Allergének:
glutén
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia 1537 kJ (362 kcal)
Zsír 2 g
- amelyből telített zsírsavak 0,1 g
Szénhidrát 74 g
- amelyből cukrok 10 g
Fehérje 12 g
Só 0,03 g
Felhasználási javaslat:
Elkészítése: 5-6 perces főzéssel.
Párolt zöldségekkel, hüvelyesekkel köretként vagy főételként fogyasztható. Édességnek is alkalmas mazsolával, diófélékkel, gyümölcsökkel.
Kuszkusz felhasználása:
Lapos cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk, majd 200oC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen gőzölögni fog (nagyobb mennyiségnek hosszabb idő kell). Tálalás előtt 40 g kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet helyettesíthetjük húslevessel is.
Tárolás:
száraz, hűvös helyen
Származási hely: Franciaország, Olaszország