Részletes termékinformáció
A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni.
A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.
Jelentőség, hatások:
- A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.
- A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.
- A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.
- Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.
Összetevők:
quinoa*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Glutén- és allergénmentes üzemben csomagolva.
Átlagos tápanyagtartalom 100 g-ban:
Energiaérték: 1557 kJ / 368 kcal
Zsír: 6,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,6 g
Szénhidrát: 64,2 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 14,1 g
Só: 0,01 g
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Kiszerelés: 500 g
Felhasználása:
köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
kétszeres vízben kell puhára főzni.
Származási ország: Peru, Bolívia.
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július