Részletes termékinformáció
A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, szinte minden háztartásban megtalálható, és számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik ez az apró mag, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk. Ha valakinél mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül érdemes beszerezni belőle!
A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény is. Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti. A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.
Nagymamáink, dédanyáink nem véletlenül hittek a köménymagleves csodatévő erejében, és készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre. Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan aromái miatt is igen kedvelik.
Származási hely: Lengyelország