Hozzávalók:
- 2 kg hámozott, magozott sárgabarack (kb. 2,5-2,7 kg tisztitás előtt)
- 5 evőkanál Biorganik 100%-os Citromlé
- 650 g Benefitt Xilit
- 20 g Benefitt Pektin
- 12 csepp Herby’s Bio Narancs Fűszercsepp
- 1 mokkáskanál Lakshmy Bourbon Vaníliapor
A befőttesüvegeket alaposan mosd át forró vízzel, majd sütőben csírátlanítsd őket 30 percen keresztül 150 fokon.
A barackokat hámozd meg, távolítsd el a magját. A hibás részeket vágd ki a gyümölcsökből. A megtisztított barackot rakd bele egy nagyobb lábosba és közepes lángon, kevergetés mellett forrald fel. Amikor eléggé puha, krumplinyomóval pürésítsd. Add hozzá a citromlevet.
A pektint keverd össze a xilittel, így elkerülheted a csomósodást. Több részletben keverd a gyümölcshöz. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd tartsd 6 percig gyöngyöző forrásban.
Egy lehűtött kanál segítségével tesztelheted az állagát. Ha nem folyik le a hideg kanál hátuljáról a lekvár, hanem rátapad, akkor elkészült.
Vedd le a tűzről és keverd bele az ízesítőket.
Töltsd meg a befőttesüvegeket, majd azonnal zárd le a kupakkal és fordítsd a tetejükre őket. Egy pár perces pihentetést követően helyezd őket 2-3 napra száraz dunsztba.
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs