Ez a narancsos-fahéjas, édes keksz tökéletes karácsonyi ajándék, vagy vendégváró sütemény az ünnepekre! Sokáig eltartható. Gluténmentes lisztkeverékkel is készíthető!
Hozzávalók:
A sziruphoz:
350 ml víz
250 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő
1 bio narancs, a héja lereszelve, majd félbevágva. A héját a süteményhez használjuk fel!
1 rúd fahéj
250 ml méz
A sütikhez:
500 ml olaj (mi olívaolajat használtunk)
1-2 dl brandy (helyettesíthető gyümölcslével és brandy aromával)
1 dl narancslé
1 bio narancs héja
250 g cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi szerecsendió
900 g liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
120 g dió, apróra vágva
Elkészítése:
A sziruphoz egy fazákban keverjük össze a vizet, a cukrot, a 2 fél narancsot és a fahéjat. Forraljuk fel közepes hőmérsékleten, és főzzük, amíg feloldódik a cukor. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a mézet. Tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy keverőtálban keverjük össze az olívaolajat, brandy-t gyümölcslevet, narancshéjat, cukrot, őrölt fahéjat és szerecsendiót.
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, és a szódabikarbónát.
Lassan adjuk hozzá a lisztes keveréket az olívaolajoshoz, közben keverőkanllal folyamatosna dolgozzuk össze őket. Ha hozzáadtuk az összes lisztet, a kezünkkel dagasszuk a tésztát, amíg sima nem lesz (de ne dolgozzuk túl!).
Készítsünk elő egy nagy tepsit (vagy kettőt), sütőpapírral.
1 nagy evőkanállal szedjünk púpos adagokat a tésztából, és formázzuk a tenyerünkkel kissé lapított ovális formára. Szedjük ki az összes tésztát a tepsibe. Hagyjunk legalább 1-1 centi helyet a sütik között.
Minden sütibe nyomjunk bele egy villát lapjával, X-et formázva a mintával, de ne lapítsuk ki a sütiket. Ez a minta abban is segít majd, hogy nagyobb felületen érje a szirup a tésztát.
Süssük a sütiket 20-25 percig. Legyenek aranybarnák, de nem túl barnák.
Vegyük ki a fahéjat és a narancsot a szirupból
Vegyük ki a sütiket a sütőből, és azonnal tegyük őket a lehűlt szirupba (amennyi egyszerre belefér), fél percig forgatva őket a szirupban, hogy elég folyadékot szívjanak magukba. Szűrőkanállal vegyük ki a sütiket a szirupból, majd folytassuk a következő adag sütivel, amíg el nem fogy.
Helyezzük a sütiket egy tálra, és szórjuk meg dióval. Láygan ütögessük hozzá a diót a sütikhez, hogy a szirup hozzáragassza őket.
Már fogyaszthatjuk is!
Tipp: méz helyett növényi sziruppal is készíthető!