A lenmag a legtöbb esszenciális zsírsav (52%-ban Omega 3) növényi forrása. A-B-C-D vitaminokon kívül értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket pl. káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot és rezet is tartalmaz. 

A magok csírázásának korai szakaszában jelentős az enzimaktivitás, ilyenkor a felhalmozott tápanyagok egyszerűbb, a szervezet számára könnyebben hozzáférhető vegyületekké alakulnak. A speciális módon tisztított, az emészthetetlen burkától megfosztott és csíráztatott lenmagból készül az olaj, aminek gazdag vitamintartalmát az alacsony hőmérséklet, a vákuumszárítás és a kíméletes préselési eljárás védi meg. 

Alkalmazási javaslat: 
a lenmagolaj segíthet székrekedéses panaszok esetén, szabályozhatja a bélmozgást, rendszeressé teheti a székletet, oldott nyálkaanyagai a bélfalak esetlegesen irritált felületét is védik (ha utóbbi a cél, akkor a lenmag egynapos vizes áztatásából nyert oldatot érdemes fogyasztani). Értékes esszenciális zsírsavai révén jó hatással van a vér koleszterin és triglicerid szintjére, közvetve segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében, a megfelelő vérkeringésben. Időskorban az érelmeszesedés és a memóriapanaszok kiegészítő kezelésében is eredményes lehet. 

Külsőleg alkalmazva száraz és gyulladásra hajlamos bőr ápolására, akár rovarcsípések okozta bőrviszketés kezelésére is ajánlott. A lenmagolaj fény- és hőérzékeny, ezért a sötétüveges készítményeket válasszuk és felbontás után tároljuk hűtőben. Alacsony forráspontú, ezért inkább hidegen érdemes fogyasztani.

 

Szerző:
Pfuscher Kinga, 
dietetikus,
Pécs