Hozzávalók 4 személyre (16 fasírthoz):
- 200 g Natural zöldlencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál Trigramm kókuszzsír
- 150 g csiperke gomba
- 2 evőkanál Ataisz zabpehely liszt
- 2 evőkanál Natura lenmagpehely
- 2 evőkanál Veganchef BBQ szósz
- 1 teáskanál Koch’s Vegán Kis-Kun mustár
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál langyos víz
- 1 teáskanál Lakshmi füstölt édes paprika
- 2 db Lakshmi egész babérlevél
- késhegynyi Lakshmi őrölt fűszerkömény és szárított kakukkfű
- Benefitt parajdi só és Lakshmi őrölt feketebors ízlés szerint
- csokor friss petrezselyem
Elkészítése:
- Válogassuk át, majd alaposan mossuk át a lencsét.
- Kis lángon, 7 dl enyhén sós vízben kb. 30 perc alatt főzzük puhára. A főzéshez adjunk hozzá 2 db egész babérlevelet. Amikor puha a lencse, szűrjük le, vegyük ki belőle a babérleveleket, és tegyük félre.
- Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra, majd 1 evőkanál kókuszzsíron pirítsuk le. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott gombát és közepes lángon 15 percig pároljuk. Ízesítsük sóval, borssal.
- Öntsük egy késes robotgépbe a főtt lencsét, a lepirított gombás keveréket, a zabpehely lisztet, a lenmagpelyhet. Ízesítsük sóval, borssal, BBQ szósszal, mustárral, frissen facsart citromlével, és a fűszerekkel, köztük az apróra vágott petrezselyemzölddel. Alaposan dolgozzuk össze a keveréket 8-10 perc alatt.
Tipp: Ha nincs késes robotgépünk, akkor használhatunk burgonyanyomót vagy villával is áttörhetjük a hozzávalókat. Így kissé darabosabb, de ugyanolyan finom fasírtokat kapunk. - Kókuszzsírral bekent kézzel formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 190°C-ra előmelegített sütőben süssük a fasírtokat 25 percig. 10 perc sütés után forgassuk meg a gombócokat.
Tálaljuk melegen főzelék, burgonyapüré, vagy mártással tészta mellé, de vendégváró finomságként, előételként is megállja a helyét.
Jó étvágyat hozzá!
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs