Hozzávalók 4 személyre (16 fasírthoz):

  • 200 g Natural zöldlencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál Trigramm kókuszzsír
  • 150 g csiperke gomba
  • 2 evőkanál Ataisz zabpehely liszt
  • 2 evőkanál Natura lenmagpehely
  • 2 evőkanál Veganchef BBQ szósz
  • 1 teáskanál Koch’s Vegán Kis-Kun mustár
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 3 evőkanál langyos víz
  • 1 teáskanál Lakshmi füstölt édes paprika
  • 2 db Lakshmi egész babérlevél
  • késhegynyi Lakshmi őrölt fűszerkömény és szárított kakukkfű
  • Benefitt parajdi só és Lakshmi őrölt feketebors ízlés szerint 
  • csokor friss petrezselyem 
  •  

Elkészítése:

  1. Válogassuk át, majd alaposan mossuk át a lencsét.
  2. Kis lángon, 7 dl enyhén sós vízben kb. 30 perc alatt főzzük puhára. A főzéshez adjunk hozzá 2 db egész babérlevelet. Amikor puha a lencse, szűrjük le, vegyük ki belőle a babérleveleket, és tegyük félre. 
  3. Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra, majd 1 evőkanál kókuszzsíron pirítsuk le. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott gombát és közepes lángon 15 percig pároljuk. Ízesítsük sóval, borssal. 
  4. Öntsük egy késes robotgépbe a főtt lencsét, a lepirított gombás keveréket, a zabpehely lisztet, a lenmagpelyhet. Ízesítsük sóval, borssal, BBQ szósszal, mustárral, frissen facsart citromlével, és a fűszerekkel, köztük az apróra vágott petrezselyemzölddel. Alaposan dolgozzuk össze a keveréket 8-10 perc alatt. 
    Tipp: Ha nincs késes robotgépünk, akkor használhatunk burgonyanyomót vagy villával is áttörhetjük a hozzávalókat. Így kissé darabosabb, de ugyanolyan finom fasírtokat kapunk.
  5. Kókuszzsírral bekent kézzel formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 190°C-ra előmelegített sütőben süssük a fasírtokat 25 percig. 10 perc sütés után forgassuk meg a gombócokat.

Tálaljuk melegen főzelék, burgonyapüré, vagy mártással tészta mellé, de vendégváró finomságként, előételként is megállja a helyét. 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szerző:

Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs