Egészséges, tejmentes szendvicskrém, magyaros ízvilággal, kölesből!
Tanács Attila fejlesztőséf receptje.
Hozzávalók / 1kg krémhez
Köles: 300 g
Víz: 9 dl
Benefitt parajdi só: 6 g
őrölt bors: 1 kk
kacsazsír: 90 g /vagy kókuszzsír 50 g
vöröshagyma: 1 fej
lilahagyma: 1 fej
fokhagyma: 3 gerezd
mentes mustár vagy dijoni mustár: 2 ek
csemege fűszerpaprika: 1 ek, kb. 4 g
őrölt kömény: 1 g
Elkészítése:
Bő vízben alaposan mossuk át a köles szemeket.
Ezután háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük puhára (forrástól számított 5-8 perc) majd fedő alatt hagyjuk átpuhulni. (30perc)
Ha megpuhult keverjük fel, hogy át szellőzzenek a szemek és kicsit visszahűljön.
Adjuk hozzá a választott zsiradékot, a csemege fűszerpaprikát, a sót, a kimért fűszereket, ízesítsük apróra vágott fokhagymával, vöröshagymával, mustárral, és kézi botmixerrel pürésítsük át.
Vágjuk finomra a lilahagymát és keverjük hozzá, hogy szép mozaikos, mutatós legyen.
Az így kapott hamis kőrözöttnek hagyjunk 1-2 órát, hogy ízei át érjenek addig helyezzük hűtőbe és készítsük elő a tálalás többi kiegészítő alapanyagát.
Tipp:
Ha nem eheted a magyaros fűszereket, ízesítsd másként a köles alapot. Lehet friss bazsalikomos zöldfűszeres, de akár forrázott parajt is adhatsz hozzá. Határ a csillagos ég.
Fantasztikus alapanyag!
Jó étvágyat hozzá!