Egészséges, tejmentes szendvicskrém, magyaros ízvilággal, kölesből!

Tanács Attila fejlesztőséf receptje.

 

Hozzávalók / 1kg krémhez

Köles: 300 g

Víz: 9 dl

Benefitt parajdi só: 6 g

őrölt bors: 1 kk

kacsazsír: 90 g /vagy kókuszzsír 50 g
vöröshagyma: 1 fej 

lilahagyma: 1 fej 

fokhagyma: 3 gerezd

mentes mustár vagy dijoni mustár: 2 ek

csemege fűszerpaprika: 1 ek, kb. 4 g
őrölt kömény: 1 g

 

Elkészítése:

Bő vízben alaposan mossuk át a köles szemeket.

Ezután háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük puhára (forrástól számított 5-8 perc) majd fedő alatt hagyjuk átpuhulni. (30perc) 

Ha megpuhult keverjük fel, hogy át szellőzzenek a szemek és kicsit visszahűljön.

Adjuk hozzá a választott zsiradékot, a csemege fűszerpaprikát, a sót, a kimért fűszereket, ízesítsük apróra vágott fokhagymával, vöröshagymával, mustárral, és kézi botmixerrel pürésítsük át.

Vágjuk finomra a lilahagymát és keverjük hozzá, hogy szép mozaikos, mutatós legyen.

Az így kapott hamis kőrözöttnek hagyjunk 1-2 órát, hogy ízei át érjenek addig helyezzük hűtőbe és készítsük elő a tálalás többi kiegészítő alapanyagát.

 

Tipp:

Ha nem eheted a magyaros fűszereket, ízesítsd másként a köles alapot. Lehet friss bazsalikomos zöldfűszeres, de akár forrázott parajt is adhatsz hozzá. Határ a csillagos ég.

Fantasztikus alapanyag!

Jó étvágyat hozzá!