Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (pl. EZ)
15 dkg zabpehely liszt vagy őrölt zabpehely (pl. EZ)
12,5 dkg kókuszzsír (pl. EZ)
20 dkg méz vagy mézpótló (pl. EZ)
12,5 dkg finomítatlan sötétbarna nádcukor (pl. EZ)
1 evőkanál mézeskalács süteménykeverék (pl. EZ)
1 teáskanál szódabikarnóna (pl. EZ)
1 tojás sárgája+ 1 a kenéshez
Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát. Készítsünk egy lyukat a száraz anyagok közepébe és öntsük bele a kókuszzsírt.
2. Egy meleg lábasban forraljuk fel a mézet, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a nádcukrot. A meleg nádcukros mézet beleöntjük a liszt üregébe, egyenesen a kókuszzsírra, majd addig kevergetjük, míg a zsiradék elolvad benne.
3. Hozzáadjuk a tojássárgáját és egynemű tésztát gyúrunk belőle. Helyezünk a tésztára egy nejlon zacskót és lisztezés nélkül nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra.
4. Vízbemártott kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk ki, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 160 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük.
Tipp: Az formák tetejét kenjük meg tojássárgájával, ettől szép fényes lesz!
Máz:
1 tojás fehérje
1 evőkanál porcukor helyettesítő (pl. EZ)
A tojás fehérjét a porcukor helyettesítővel kemény habbá verjük a kisült, kihűlt mézeskalácsokat megkenjük vele.