Hozzávalók:
• 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
• 15 dkg finom búzaliszt
• 1,5 dkg élesztő
• 1,5 dl tej
• 5 dkg eritrit
• 0,4 dkg himalája só
• 5 dkg kókuszzsír
• 1 darab tojássárgája
• 1 dkg organikus kakaópor
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk az eritrittel. Míg fölfut, egy tálba mérjük a többi hozzávalót. Végül beleöntjük az élesztős tejet is és jól kidolgozzuk.
2. Kettévesszük, az egyik feléhez adjuk a kakaóport, kb. egy evőkanál vízzel vagy tejjel, és egyneművé gyúrjuk. Letakarva kelni hagyjuk meleg helyen. Kb. fél órát.
3. A tésztát annyi felé vesszük, ahány szállal fonni tudunk (lehet egyszerűbb 2, vagy 3, esetleg 4).
4. Kisodorjuk a tészta darabokat, hosszú szállá, egymás mellé tesszük a kakaósakat és a simákat, majd megfonjuk a kalácsot és tepsire tesszük, majd letakarjuk és kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
5. Tojásfehérjével lekenjük és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.