A különböző zöld levelekből készült, friss, aromás pesto szószokat nem csak tésztára tehetjük! Próbáld ki ezeket az ízletes szószokat levesekben, sült zöldségekkel, burgonyás ételekkel, salátákkal és pizzán is! Vegán verzióhoz parmezán helyett használjunk sörélesztő pelyhet!

 

Tradicionális pesto bazsalikomból

Hozzávalók:

- 1 nagy csokor bazsalikom, megmosva, megszárítva

- 3 közepes gerezd fokhagyma

- 1 kis marék nyers fenyőmag

- 70 g frissen őrölt parmezán

- néhány evőkanál olívaolaj

 

Elkészítése:

A bazsalikomot, fokhagymát, fenyőmagot és parmezánt aprítsuk össze egy késsel, kezdve a bazsalikom harmadával, és folyamatosan adagolva a vágódeszkára minden összetevőből. A tradicionális pesto kézzel készül - az alapanyagokat mozsárban vagy egy nagy, éles késsel aprítják, fokozatosan adagolva. Így lesznek már-már pépesre aprított és kicsit nagyobbra hagyott darabok a pestoban.

Az apróra vágott hozzávalókat tegyük egy üvegbe, nyomkodjuk össze, és fedjük le néhány evőkanál olívaolajjal - nem szükséges sok hozzá.

Mielőtt a tésztára tesszük, keverjük össze az olajjal. Frissen a legfinomabb, de 1-2 napig eláll a hűtőben.

Figyelem! Sót nem tartalmaz a recept, csak ami a sajtban van. Fontos, hogy a tészta vize kellően sós legyen!

 

 

Reteklevél pesto (dióféle-mentes)

Tipp: A retek levele finoman pikáns ízű és antioxidánsokban rendkívül gazdag! Bátran kísérletezzünk vele főzve vagy nyersen!

Hozzávalók:

- 2 csokor retek levele, alaposan megmosva

- 3 gerezd fokhagyma

- fél citrom leve

- 75 g tökmag vagy napraforgó mag

- 50 g őrölt parmezán

- kb. 70-80 ml olívaolaj

- só és feketebors ízlés szerint

 

Rukkola pesto dióval

Hozzávalók:

- néhány marék rukkola (a szára is maradhat)

- 70 g parmezán

- 1 marék dió

- 1 gerezd fokhagyma

- só és bors

- egy evőkanál frissen facsart citromlé

- 3-4 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítésük:

Az első 6 alapanyagot aprítógépben simára aprítjuk. Az olívaolajat lassan adagoljuk, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. A végén sózzuk, borsozzuk.

Pár napig eláll a hűtőben, de fagyasztható is porciónként, jégkockatartóban.