Részletes termékinformáció
Alkalmazható emésztési zavarok esetén, kedvezően hat a máj- és epeműködésre. Enyhe fertőtlenítő hatású.
Külsőleg, kenőcsökben izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használatos. Étvágyjavító, epe- és szélhajtó, bélgörcsoldó hatású.
A növény szárított leveleit alkalmazzák fűszerként. Hal-, vad- és szárnyasételek, zsíros sültek, pástétomok, töltelékek készítéséhez egyaránt javasoljuk. Jellegzetes illata, csípős, kesernyés íze van.
Alkalmazási javaslat:
A csészébe helyezett 1 teáskanál vágott drogot leforrázunk 1,5 dl vízzel. A forrázatot 15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.
Gyógyteák elkészítésének főbb módjai:
gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általban egy evőkanál (kb. 2-3g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.
Forrázat:
Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Főzet:
Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.
Hideg vizes kivonat:
Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órn át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen, napfénytől védve tárolandó.
Gyártja:
Herbária Zrt.
Forrás:gyártó/forgalmazó 2023