Részletes termékinformáció
Enyhe vizelethajtó és izzasztó hatású. Teáját vese- és hólyagbántalmak, rheuma, ízületi bántalmak, valamint meghűléses betegségeknél izzasztónak és roboráló hatású teaként fogyasztják.
Gyógyteák elkészítésének főbb módjai:
gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általban egy evőkanál (kb. 2-3g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.
- Forrázat:
Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. - Főzet:
Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük. - Hideg vizes kivonat:
Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órn át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Alkalmazása:
A gyógynövényből forrázatot készítünk. Napi adagja 2-4 gramm.
Tárolás:
Száraz helyen, legfeljebb 25C-on.
Gyártja:
Herbária Zrt.