A gabonafélék étkezési célú termesztése nagyon mély gyökerekkel rendelkezik. Egyes források szerint Krisztus születése előtt 9000-re vezethető vissza. Az elmúlt évezredek alatt a gabonafélék étkezésben betöltött szerepe mit sem változott, jóllehet az elmúlt évszázadok számos újítást teremtettek felhasználásukat, a gabonákból készült termékek választékát tekintve. Táplálkozásélettani szempontból a gabonafélék napjainkban is rendkívül fontos szerepet töltenek be, az energiabevitel mintegy 50%-át képezik.  
Kissé ellentmondásosnak tűnik az elmúlt évtizedben egyre nagyobb mértéket öltő glutén-ellenesség, gluténkerülés. A nyugati társadalmakban már a lakosság 10-20%-a, az  Amerikai Egyesült Államokban pedig a lakosság 15-25%-a gluténmentes diétát követ. 



Mi a jellemző erre a diétára? 

Az összes gluténfüggő betegségre jellemző, hogy a búzában, árpában, zabban és rozsban fellelhető glutént a szervezet nem tudja megfelelően lebontani, ezért az ezen gabonákból készült termékeket el kell hagyni az étrendből, ami a mindennapi életben komoly kihívást jelent. 
Azonban ma már a gluténérzékenység esetében sem kell mellőzni a péktermékeket, hiszen egyre több helyen találkozhatunk gluténmentes zsemlékkel, kenyerekkel, tésztafélékkel, lisztekkel. Mivel azonban a glutén (sikér) felelős a kenyértészta szivacsos állagának (lágyságának, tepsiben történő felemelkedésének) kialakításáért, ezért a gluténmentes lisztből készült péktermékek tésztája általában sűrűbb szerkezetű, tömörebb, mint a hagyományos lisztből készülteké. 



Hogyan lehet feloldani ezt a problémát? 

Szerencsére ma már találhatunk olyan gluténmentes lisztkeverékeket, amelyek ízükben szinte teljesen visszaadják az eredeti, sikértartalommal rendelkező kenyérfinomságok aromáját. 
Ezen gluténmentes lisztkeverékek különlegessége, hogy valódi kenyér ízvilággal bírnak, amellett, hogy kielégítik a speciális étrendet követők kívánalmait is. Lassan felszívódó összetett szénhidrátokat (kölesliszt, tápiókakeményítő) és rostokat (útifűmaghéj, bambuszrost), növényi fehérjéket biztosító jóízű reformélelmiszerek, értékes beltartalmú, válogatott összetevőkből. 
Ezek segítségével otthon is könnyedén magunk is elkészíthetjük gluténmentes péksüteményeinket, vagy akár palacsintánkat.