Hozzávalók:

  • 30 dkg It’s Us Miklos univerzális lisztkeverék 500 g
  • 35 g Bagoila hajdina kovász
  • 40 dkg főtt burgonya 
  • 50 g Alsan növényi margarin
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csapott teáskanál Benefitt parajdi só


A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 csipet Benefitt parajdi só
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika


Elkészítése:
A sütés előtti este éleszd fel a kovászt. Ehhez a 35 g szárított hajdina kovászt oldj fel 35 g vízben, adj hozzá még 50 g vizet és 50 hajdinalisztet. Keverd össze, és tedd félre egy éjszakára egy olyan edényben, aminek laza a teteje és könnyen ki tudnak jutni belőle a keletkező gázok. A burgonyákat hámozd meg, és főzd puhára sós vízben. Ha kész, szűrd le, és még melegen törd át krumplinyomóval. Tedd félre kicsit hűlni. Keverd össze a lisztet és a sót, és morzsold el a margarinnal. Add hozzá a tojásokat, az áttört burgonyát, a tejfölt és a kovászt. Alaposan dolgozd össze a tésztát, majd pihentesd 1 órát a hűtőben.

Ha eltelt, nyújtsd ki a tésztát és kétszer-háromszor hajtogasd meg (tehát a kinyújtott tésztát hajtsd össze 4-be, majd nyújtsd ki újra, és ezt ismételd meg kétszer-háromszor). Végül nyújtsd ki kb. 1 cm magasra, és pogácsa formával szaggass karikákat a tésztából.

Kend meg a karikák tetejét pirospaprikával és sóval felvert tojással. Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon 25-30 perc alatt süsd aranybarnára őket.