Krémes, roppanós, gyümölcsös, édes, savanykás és gluténmentes, mi az?

Az új kedvenc hétvégi sütid.

Kényelmeseknek találtuk ki: minden részletét előre elkészítheted, tálaláskor csak ki kell adagolnod tányérokra vagy poharakba. Nem időzítened, pontosan tervezned a vasárnapi menü elkészítését, ez a desszert igazodik a napodhoz!


Hozzávalók:

A krémhez:
1 csomag gluténmentes pudingpor
fél liter cukormentes növényi tej
vanília kivonat
kókuszvirágcukorral, 4x-es édesítővel, vagy juharsziruppal ízlés szerint édesítve. Csökkentheted az édesítő mennyiségét, ha datolyapasztát is adsz a krémhez.

A gyümölcshöz:
2 érett körte
1 meyer citrom leve (vagy citromlé)
10 szem datolya, kimagozva, apróra vágva
2 e.k. növényi vaj, megolvasztva
csipetnyi só

A morzsához:
100 g mandulaliszt
30 g barna rizsliszt
100 g növényi vaj
50 g demerara cukor vagy sütésálló édesítő
csipet só
 

Elkészítése nagyon egyszerű:

kezdjük a körtével. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kockázzuk fel a gyümölcsöt, és tegyük egy kivajazott tepsibe. A datolyát turmixoljuk össze a többi hozzávalóval, majd öntsük a gyümölcsre. 200 fokon kb. 25 percig süssük, amíg megpuhul, és kicsit megbarnul a gyümölcs.

Eközben készítsül elő a morzsát. Keverjük össze a liszteket, a cukrot és a sót. A vajat hidegen kockázzuk fel, és kézzel dolgozzuk össze a lisztes keverékkel. Morzsás állagot fogunk kapni. Tegyük a keveréket a fagyasztóba 10 percre (addig pont elkészül a gyümölcs). A morzsát oszlassuk el sütőpapíron, nyugodtan hagyjunk nagyobb darabokat egybe. Süssük 180 fokon kb. 50 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Miközben sül a morzsa, készítsük el a pudingport a csomagolás szerint a növényi tejjel, majd ízesítsük.

 

Most jön a neheze: megvárni, amíg kihűl minden.

 

Tálald kistányérra vagy üvegpoharakba, és díszítsd magokkal (mandulával vagy pekándióval) vagy citromkarikával.

 

Jó étvágyat!