A fokhagyma hatóanyagainak köszönhetően (pl. ásványi anyagok, kálcium, vas, foszfor, kálium, vitaminok A, B1, B2, C, és nem utolsó sorban a benne lévő allin) stimulálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját, serkenti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentő és vérrögoldó hatása van. A fentieken túl érelmeszesedést gátló, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó, antibiotikus, értágító, általános roboráló, immunerősítő és számos más jó hatását ismeri a népi gyógyászat, de kutatások is igazolják a szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Szélhajtó, erjedést szüntető, emésztést javító, méregtelenítő hatása is ismert, továbbá fokozza a gyomor emésztő aktivitását. 

Többféle formában is bevihetjük a szervezetbe, már szagtalanított technológiával gyártott változata is kapható! Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, a kellemetlen lehelet elkerülése érdekében zeller, mentalevél vagy nyers petrezselyem rágása javasolt. Külsőleg alkalmazva főzete - almaecettel együtt - sebek, sérülések esetén fertőtlenítő szerként használható. Távol tartja az élősködőket, fitocid tartalmú baktérium ill. gombaölő hatásának köszönhetően gennykeltő kórokozók elpusztítására is alkalmazható.

 

Szerző:

Szabó Erika
természetgyógyász
Bp., Százados út