Hozzávalók:

negyed fej fehérkáposzta (~600g)

1 répa

1 szál torma

1 darab kurkumagyökér

nagy tisztaságú konyhasó (29336)(fontos hogy ne jódozott legyen)

egész fekete bors

1 nagy méretű befőttesüveg (~750ml)

 

Elkészítés:

A befőttesüveget mosd el jó alaposan, és forró vízben vagy bármilyen más módon csírátlanítsd. 

A káposztát vágd csíkokra és mosd át alaposan. A tormát és a kurkumát is pucold meg, mosd meg, majd reszeld le kislukú reszelőn. A répát reszeld le nagylukú reszelőn.

A sóból és vízből készíts 2%-os felöntőlevet: 1 liter vízhez adj 20g sót. Érdemes a vizet előtte felforralni és kihűteni. Ne használj forró vizet, mert elpusztítjuk azokat a jó baktériumokat, amelyek meg fogják erjeszteni a savanyúságot.

Ezután kezdd el rétegezni a zöldségeket az üvegbe: egy réteg káposzta, pár szem egész bors rá, pár csipet kurkuma és torma. Ne rakd túl lazán, de ne is tömd le, azért, hogy a felöntőlé be tudjon szivárogni a rétegek közé. 

Folytasd az üveg nyakáig, majd öntsd fel a sóoldattal. Az üveg nyakához tehetsz egy nagyobb darab zöldséget, akár egy darab torzsát, hogy leszorítsd a káposztát. Fontos, hogy semmi ne lógjon ki a léből, nehogy bepenészedjen a teteje. 

 

Ezután tedd az üveget szobahőmérsékletre és 7-10 nap múlva már fogyaszthatod is a saját készítésű savanyúságod!