Krémes és citromos - a fava rögtön a kedvenced lesz! Ez a mindenmentes mártogatós olcsó, tápláló, és könnyen elkészíthető!

Hozzávalók: 
200 g sárgaborsó 
600 ml víz 
1 babérlevél 
1 vöröshagyma, szeletelve 
1 gerezd fokhagyma 
fél-1 citrom leve  
100 ml extra szűz olívaolaj 
só 
fehérbors 

A tálaláshoz: 
Ízlés szerint sokféleképp tálalható: olívaolajon kívül kapribogyó vagy kalamata olajbogyó, kakukkfű vagy oregano, nyers vagy pirított hagyma és füstölt paprika is adható hozzá.

Elkészítése: 
Olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, és keverjük össze. 
Adjuk hozzá a sárgaborsót, a vizet, sót, borsot és a babérlevelet. Főzzük puhára a sárgaborsót. 
Vegyük ki a babérlevelet, erre már nem lesz szükség. Villával vagy botmixerrel pürésítsük a borsót. 
Adjuk hozzá a citromlevet, majd kóstoljuk meg, elég sós és citromos-e. 
Tálaljuk ízlésünk szerint!

 

Kenhetjük kenyérre, tekerhetjük lapkenyérbe, vagy mártogatósnak is kiváló!