Hozzávalók:
- 190 g IT’S US barna rizsliszt
- 70 g ÉDEN PRÉMIUM cirokliszt
- 90 g IT’S US tápióka keményítő
- 60 g IT’S US kukorica keményítő
- 2 evőkanál BENEFITT útifűmaghéj
- 1 csipet BENEFITT finomszemcsés himalája só
- fél csomag HAAS NATURAL sütőpor
- 1 és fél csomag LOVE DIET instant élesztő
- 160 g ALSAN margarin
- 300 ml meleg THE BRIDGE rizsital
- 100 g INTERHERB Mauritiusi nádcukor
- 2 tojás sárgája
- a sütéshez: LOVE DIET kókuszolaj
Elkészítés:
Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.
Egy keverőtálban keverd össze a száraz összetevőket (rizsliszt, cirokliszt, keményítők, útifűmaghéj, csipet só, sütőpor, instant élesztő).
Egy másik tálban add hozzá az olvasztott margarinhoz a nádcukrot, a rizs italt és a tojást. Az olvasztott margarin ne legyen túl forró, különben a tojás fehérjét kicsapja (lehűtheted a rizsitallal, amit hozzá keversz).
A száraz hozzávalókhoz add hozzá a nedves összetevőket és alaposan dolgozd ki a tésztát, míg hólyagos lesz és elválik az edény falától. Formázz belőle sima felületű bucit, és kilisztezett edénybe helyezve, olajjal megkenve keleszd meleg helyen, amíg duplájára nő (kb. 35-40 perc).
A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra. Ha kicsit ragacsosabb a tészta és nehezen bánsz vele, akkor kinyújthatod 2 sütőpapír között. Tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szúrd ki a fánkokat. Letakarva keleszd újabb 20 percig, meleg, párás helyen.
A fánkok közepére az ujjaddal készíts bemélyedést. Egy serpenyőben vagy fritőzben hevíts közepes lángon, nagy mennyiségű kókusz olajat, míg el nem éri a 180 °C-ot. Ügyelj, hogy a fánkokat a kis mélyedéssel lefelé helyezd az olajba. Egyszerre csak 3-4 fánkot süss, és 5 perc után fordítsd meg őket. A másik oldalukat süsd további 2-3 percig, míg aranybarnák lesznek.
A kész fánkokat helyezd rácsra vagy nedvszívó papírra.
Tipp:
Ízesítésre és díszítésre számos lehetőség közül választhatsz. Még melegen megszórhatod őket porcukorral, fahéjjal, vagy fogyaszthatod őket lekvárral, de akár csokoládé mázat is készíthetsz rájuk.
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs