Teljes kiőrlésű fánk, azoknak, akik nem mondanak le a finomságokról, hanem egészségessé teszik azokat.
Hozzávalók:
• 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 2 bio vagy házi tojássárgája (elhagyható)
• 2 dkg élesztő
• 1 teáskanál szóda-bikarbóna
• 5 dkg almapüré (házilag, cukormentesen pürésítve)
• 3,5 dkg „negyed annyi” édesítő
• 5 dkg bio vaj
• langyos tisztított víz
• csipet himalája só
Elkészítése:
- A lisztet egy tálba öntjük és öklünkkel kis mélyedést készítünk a közepébe. Az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk, és 1/2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Ujjunkal óvatosan elkeverjük a vizet, az élesztőt és egy kis lisztet. Megvárjuk, amíg felfut.
- A liszthez adjuk a szóda-bikarbónát, a vajat, az almapürét, az édesítőt, a tojások sárgáját és egy kevés langyos vizet. Végül csipet sót adunk hozzá. Alaposan átgyúrjuk. Szükségtelen hólyagosra gyúrni, így is éppen olyan finom lesz. A galuskánál valamivel keményebb tésztánk legyen. Meleg helyen kelni hagyjuk.
- A tésztát kiborítjuk egy meglisztezett deszkára, és a tetejét is meglisztezve inkább kihúzzuk, mint kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra.
- Fánkszúróval kiszúrjuk, és meleg helyen kb. fél órát pihentetjük.
- Kókuszolajban kisütjük. Először fedővel letakarva, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsöpögtetjük.
- A fánkot tetszőlegesen ízesítjük. Lekvár helyett ráolvaszthatunk cukormentes csokoládét, megkenhetjük magkrémmel (mandula, mogyoró, pekándió), vagy fogyaszthatjuk cukormentes bogyós gyümölcs lekvárral (szeder, áfonya, málna, eper), esetleg cukormentes narancs vagy citrom lekvárral.