Hozzávalók 4 főre:
· 2 evőkanál Foufas extraszűz prémium görög olívaolaj
· 1 közepes fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 350 g vegyes erdei gomba
· 2 evőkanál Alsan növényi margarin
· 1 evőkanál Fersan balzsamecet
· Ízlés szerint Benefitt finomszemcséjű himalája só
· Ízlés szerint Lakshmi őrölt feketebors
· 1 mokkáskanál Lakshmi kakukkfű
· 1 csipet Lakshmi tárkony
· 1 csipet Lakshmi morzsolt rozmaring
· 1 marék friss petrezselyem zöld
Hozzávalók a tésztához:
· 500 g Vegabond tönkölybúza fehérliszt
· 2 teáskanál Benefitt finomszemcséjű himalája só
· 4 evőkanál Foufas extraszűz prémium görög olívaolaj
· 350 ml víz
· Kevéske növényi tej nyújtást követően
Hozzávalók a töltelékhez:
· 110 g Naturfood kesudió
· 100 g Lunter natúr tofu
· 60 g The Bridge szója ital
· 4 evőkanál Dr. Oetker Creme Vega vegán tejfölhelyettesítő
· 2 gerezd fokhagyma
· 2 evőkanál Benefitt sörélesztőpehely
· 1 evőkanál Biorganik citromlé
· ½ teáskanál Benefitt finomszemcséjű himalája só
· 1 marék friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
Mérd ki a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a sót. A lisztből formázz egy kisebb fészket a nedves hozzávalók számára. Fokozatosan add hozzá az olívaolajat és a hideg vizet. Keverd egy villa segítségével, majd amikor összeáll egy tömör tésztagolyóvá, rakd a tésztát egy lisztes munkafelületre. Körülbelül 5 percig dagaszd, míg sima nem lesz. Szükség szerint szórd meg liszttel, hogy a tészta ne ragadjon a kezedhez. Végül egy ragadós, de könnyen kezelhető tésztát kell kapnod. Oszd ketté a tésztát és csomagold be a gombócokat folpackba, majd tedd a hűtőbe pihenni legalább 30 percre. Ügyelj rá, hogy az egyik gombóc egy kicsivel nagyobb legyen, mint a másik.
Ameddig pedig pihen a tészta, készítsd el a tölteléket. Mérd ki a kesudiót egy közepes tálba, és önts rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Áztasd be minimum 30 percig, míg megpuhul. Áztatást követően szűrd le, mosd át, csepegtesd le. Közben papírtörlőbe csomagolva súlyok (nehéz szakácskönyv, főzőedény) segítségével préseld ki a felesleges folyadékot a tofuból. Ez 15 percet fog igénybe venni. Félidőben cserélj papírtörlőt. Ezt követően a töltelék hozzávalóit tedd egy késes aprítóba. Pulzálva dolgozd össze a masszát. Néha kapard le a gép oldaláról a krémet, és folytasd a pürésítést, míg sima, sűrű tölteléket nem kapsz. Amikor kész, rakd félre.
Alaposan lisztezd be a munkafelületet és kezd el nyújtani a kisebb tésztagombócot. Szórd meg liszttel a tészta tetejét is, hogy ne ragadjon a sodrófára sem. Addig nyújtsd, míg lehelet vékony tésztát kapsz. A kinyújtott tésztát kend meg növényi tejjel, majd kanalazz rá 1-1 evőkanál tölteléket, rács mintában (egymás mellé sorban, és egymás alá oszlopban). Körülbelül 1,5-2 cm maradjon a tészta szélétől és a töltelékek között. Egy külön deszkán nyújtsd ki a másik, nagyobb tésztagombócot. Próbáld meg ugyan olyan formájúra és ugyan olyan vékonyra kinyújtani, mint az előző tésztadarabot. Ismét használj bőséges mennyiségű lisztet, hogy ne ragadjon a tészta. Óvatosan tekerd fel a lisztes tésztát a sodrófára és engedd rá a töltelékes tésztára. Minden kis töltelékgombóc körül nyomkod le a tésztát. Ezután vágd fel a raviolikat rács mintában, úgy hogy minden raviolinak a közepén legyen a töltelék, és maradjon a szélén összenyomkodott tészta rész. Óvatosan emeld el a lisztezett felületről a raviolikat és nyomkodd össze a széleit villával. Egy nagyobb fazékban forralj vizet. Miután felforrt vedd vissza a lángot, és adj hozzá egy teáskanál sót. Kisebb adagokban főzd készre a tésztát kb. 1 perc alatt. Egy szűrőkanállal szedd ki a raviolit. Egyszerre 1-2 darabot emelj ki, csepegtesd le és rakd sütőpapírra, egymástól elválasztva, nehogy a friss tészta összetapadjon. Rakd őket félre, 100 ml tészta főzővízzel együtt.
Hevítsd fel az olíva olajat egy nagyobb serpenyőben. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és 2-3 perc alatt pirítsd le. Add hozzá az aprított erdei gombát, sózd, borsozd. Párold 10 percig, míg aranybarna lesz, és közben néha kevergesd meg. Vedd vissza a lángot. Add hozzá a margarint, majd ízesítsd szeletelt fokhagymával és a szárított fűszerekkel. Párold további 5 percig, míg a fokhagyma karamellizálódik. Add hozzá a balzsamecetet és a tésztafőzővizet. Főzd 2 percig, add hozzá a raviolit, hitsd meg friss, aprított petrezselyem zölddel. Pár perc múlva kész is, és melegen tálalható.
Jó étvágyat kívánunk!
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs