Részletes termékinformáció
A tőzegáfonyát gyakorta ajánlják, mint a húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszert. Kutatóknak most sikerült bebizonyítaniuk, miben rejlik a gyümölcs hatékonysága. Számos kutatás irányult a tőzegáfonya potenciális antibakteriális hatására, azonban a közölt eredmények igen ellentmondásosak. 2012-ben tajvani kutatók az Archives of Internal Medicine oldalain jelentettek meg egy tanulmányt, mely szerint a növény fogyasztása nem képes megelőzni a húgyúti fertőzéseket, és mindenkit óva intenek a népi gyógyászat ilyenfajta hasznosításától. Mások viszont alátámasztották, hogy a növényi kivonat olyan hatóanyagot tartalmaz, mely meggátolja a kórokozók gazdasejten való megtapadását, így azok be sem képesek jutni, és elmarad a fertőzés. Azonban a McGill Egyetem (Montreal, Kanada) munkatársai egy olyan mechanizmust fedtek fel, mely a tőzegáfonya mellett szól.
A mezei zsurló és az aranyvessző szintén kiváló gyulladáscsökkentők. Ezen felül vizelethajtó tulajdonságúak, így segítenek a veséből és a húgyutakból kimosni a baktériumokat.
A csipkebogyó immunrendszer erősítő, C-vitamin tartalma mellett E-vitamin is található benne. Mindkét vitamin antioxidáns tulajdonságú. A csipkebogyó ezen kívül számos ásványi anyagot is tartalmaz. Roboráló hatásának köszönhetően az immunrendszer hatékonyabban veszi fel a küzdelmet mindenféle gyulladással és fertőzéssel szemben.
Összetevők:
tőzegáfonya, csipkebogyó, nyírfalevél, csalán, mezeizsurló, aranyvessző.
Elkészítés:
2 dl vízzel forrázz le egy teafiltert. Melegen vagy langyosan is iható, nyáron lehűtve kitűnő, savanykás szomjoltó. Betegség idején célszerű langyosan fogyasztani, esetleg mézzel ízesíteni.
Javasolt adagolás:
Napi 2 csésze