Részletes termékinformáció
A lutein az egészséges látás megőrzésében segíthet. A nap káros ibolyántúli sugarait semlegesíti a retinában, csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét.
Segíti az agyműködést is. Kimutatták, hogy azoknál az idős embereknél, akiknél a kognitív funkciók (memória, beszéd, tanulás) megfelelőek, magas az agy lutein szintje.
MI A LUTEIN?
A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik, egy sárga színű karotinoid. Megtalálható elsősorban leveles zöldségekben, spenótban, kelkáposztában, petrezselyemben, fehérrépában, brokkoliban, cukkiniben, kukoricában és borsóban. A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják.
A LUTEIN FONTOS A SZEM EGÉSZSÉGÉHEZ
- A lutein a Nap káros ibolyántúli sugarait semlegesíti a retinában (a szem fényérzékeny részében), megköti az itt lévő szabad gyököket, ami csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát.
- A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. A nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Számos kutatás bebizonyította az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található luteinmennyiség közötti kapcsolatot.
Kutatások azt is megmutatták, hogy a sárgafolt pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit. - A lutein általában természetes úton kerül be az emberi szervezetbe, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Luteinszegény életmódot folytató egyének, vagy rosszul működő emésztőrendszer esetén mesterséges pótlása ajánlott. Bár nincs maximált napi ajánlott mennyiség, túlzott bevitel esetén karotinodermiát okozhat.
- A lutein (a zeaxantinnal együtt) elnyeli a Nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. A retina középső területén találhatók a látóideg-végződések a legsűrűbben, ez a terület az éleslátás központja. A lutein szerepe az, hogy segít kiszűrni azokat a fénysugarakat, melyek a makula degenerációra jellemző homályos látást okozhatják.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.
A lutein hiánytünetei: látáskárosodás, fakó, száraz bőr.
A túlzott bevitel tünetei: karotinodermia
EGY KUTATÁS EREDMÉNYE:
Egy közel 1000 emberrel végzett amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, feleannyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket. Egy másik felmérés szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend előnye a makula degenerációban szenvedő páciensek körében. Az USA-ban a szemészek 84%-a javasolja lutein fogyasztását és a szemorvosok 91%-a gondolja úgy, hogy a lutein fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Az átlagember étrendjében csak elenyésző mennyiségű lutein szerepel, hiszen kevesen esznek főtt spenótot és kelkáposztát naponta, sőt hetente is alig. Ezért táplálkozásunk ilyen jellegű hiányosságait ajánlott luteintartalmú táplálékkiegészítővel pótolni.
A LUTEIN SEGÍTI AZ AGYMŰKÖDÉST IS
Az agyban található karotinoidok közül legnagyobb mennyiségben a lutein van jelen. Kimutatták, hogy azoknál az idős embereknél, akiknél a kognitív funkciók (memória, beszéd, tanulás) megfelelőek, magas az agy lutein szintje.
Összetevők:
lutein (50mg), B2 vitamin (140mcg), mikrokristályos cellulóz, dikalcium-foszfát, magnézium-sztearát.
Aktív hatóanyagok 1 tablettában:
Lutein (körömvirág): 50 mg
B2-vitamin (riboflavin): 140 µg
Ajánlott adagolás:
napi 1-2 tabletta vízzel bevéve. Ne lépje túl az ajánlott napi adagot.
Tárolás:
gyermekektől elzárva, száraz, fényvédett helyen tárolandó.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 október