Részletes termékinformáció
A Natur Tanya® Hepa Detox, 12 féle komplex összetevőt koncentrál, folyékony formában a máj és az emésztés egészségéért.
Az összetevők között megtaláljuk az articsóka (adagonként 16 mg cinarin tartalom!), a máriatövis (adagonként 210 mg szilimarin tartalom!), a kurkuma (adagonként 2,4 mg kurkumin tartalom!) kivonatokat és a kolin-bitartarátot (adagonként 82,5 mg kolin!), melyek aminosavakkal (L-metionin, L-ornitin), mio-inozitollal és szerves B-komplex-el egészülnek ki.
- 12 féle célzott hatóanyag komplex
- az emésztés, a máj egészségére*
- laborban bevizsgált termék
- vegán formula
- glutén-, laktóz- és cukormentes termék
- nem tartalmaz mesterséges aromát és színezéket
- természetes lime aroma
- kiváló citrusos ízvilág
- könnyen adagolható mérőkupakkal
- standardizált növényi kivonatok
- antioxidáns hatású összetevők**
*A növényi kivonatok támogatják a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését.
AZ ARTICSÓKA támogatja a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését, támogatja továbbá a testsúlycsökkenést, és segít csökkenteni a vérzsírok mennyiségét.
A MÁRIATÖVIS hozzájárul a normál májfunkciókhoz, az epe egészségének megőrzéséhez, a toxikus anyagok szervezetből való eltávolításához, a májszövetek és a sejtek normális regenerációjához, valamint támogatja az emésztést. A Natur Tanya® Hepa Detox 6562 mg porított őrleménynek megfelelő máriatövis kivonatot tartalmaz!
A máriatövis fő bioaktív hatóanyaga a szilimarin, ami valójában több alkotóelemet foglal magában, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelő jelentésében is közzé tett.
Ezek a:
- szilikisztin és szilidianin
- szilibinin A és szilibinin B
izoszilibinin és izoszilibinin B
A KURKUMA segít fenntartani a máj egészségét, hozzájárul a normál májfunkció fenntartásához, segíti az emésztést, hozzájárul az emésztési komfortérzethez és az epe megfelelő működéséhez, valamint megakadályozza a zsírok felhalmozódását, valamint szignifikáns antioxidáns hatással rendelkezik.
A KOLIN hozzájárul az egészséges májműködés fenntartásához, valamint részt vesz a normál zsíranyagcserében és a homocisztein-anyagcserében. Mindenütt jelen van a szervezetben, mivel rengeteg biológiailag jelentős sejtmembrán foszfolipid alkotóeleme.Ezek egyike a foszfatidil-kolin (PC), mely a sejtek foszfolipid membránját alkotja. Esszenciális tápanyag, amit étkezésekkel kell felvennünk mivel a szervezet nem termel eleget belőle még ideális körülmények között sem.
Tudta?
A kolin szinergiában hat más vegyületekkel a B-vitamincsaládból (pl. B6-vitamin) a homocisztein metabolizmusban, mert mindkét összetevő a kolin és a B6-vitamin részt vesz a normál homocisztein anyagcserében. A B-komplex összetevői (B1-vitamin- tiamin, B2-vitamin-riboflavin, B3-vitamin-niacin, B5-vitamin-pantoténsav és B6-vitamin) hozzájárulnak a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz. A riboflavin (B2-vitamin) antioxidáns hatású és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Honnan tudhatjuk, hogy megfelelően működik a májunk?
Általánosságban elmondható, hogy vérvétellel megítélhető a máj normális funkciója, amelyet hazánkban több vizsgálati laboratórium is el tud már végezni. Tájékoztat az esetlegesen fennálló gyulladásos állapotokról, az epe kiválasztásáról, valamint a gyógyszerek, az alkohol, a drogok és egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.
A májfunkció vizsgálatakor az alábbi paramétereket nézik:
- Bilirubin
- GOT (glutamát-oxálacetát aszpartát aminotranszferáz)
- GPT (glutamát-piruvát alanin-aminotranszferáz)
- Kolineszteráz
- GGT (gamma-glutamil transzferáz)
- ALP (alkalikus foszfatáz)
Tudta?
Napjainkban a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb májbetegség. Járványszerű terjedésének fő kiváltó oka az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség. A NAFLD szoros kapcsolatban áll vagy társulhat krónikus vesebetegség, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, stroke, pajzsmirigy alulműködés, policisztás ovarium szindróma és pikkelysömör fokozott kockázatával is.
Májvédő étrendi és életmódbeli tanácsok:
- Kalóriabevitel csökkentése/megszorítása (500-1000 kcal-val való energiabevitel csökkentés): alacsony zsír ( 30%) vagy alacsony szénhidrát ( 40%)
- Ha alacsony szénhidrát tartalmú étrend mellett döntenek, törekedjen a több PUFA (többszörösen telítetlen zsírsavat), MUFA (egyszeresen telítetlen zsírsavak) bevitelére 3. vagy halból, baromfiból, dióból és hüvelyesből származó fehérjebevitelre
- Ha az alacsony zsírtartalmú étrendet követ, használjon több alacsony GI-tartalmú ételt és halból, baromfiból, dióból és hüvelyesből származó fehérjét
- Transzzsírsavak ( 1%), telített zsírsavak (7%), koleszterinbevitel ( 200 mg/nap) csökkentése
- Gabonafélékből származó vízben oldhatatlan élelmi rostbevitel növelése (teljes kiőrlésű gabonák) (25 g/nap)
AJÁNLOTT
1. Zöldségek (3-5 adag/nap)
2. Hüvelyesek (4 adag/hét)
3. Gyümölcsök (2-4 adag/nap)
4. Teljes kiőrlésű gabonafélék (naponta)
5. Diófélék (4 adag/naponta)
6. Olíva olaj
7. Olajos halak (tonhal, lazac és szardínia) (~100 gr legalább 2 alkalommal/ hét
KERÜLJE:
1. „Fast-food” ételek
2. Üres kalóriák (pl.: sütik, fagylalt, cukorka)
3. Feldolgozatlan vörös húsok (300g/hét)
4. Burgonyachips (lehető legkevesebb)
5. Burgonyafélék
6. Cukros üdítőitalok (lehető legkevesebb)
7. Só
Alkohol okozta májkárodosás
Az alkoholtartalmú italok fogyasztása már a régmúltra tekint vissza, a jó minőségű italom mérsékletes fogyasztása kiegészíti az egészséges táplálkozást. A túlzásba vitt és főleg a rendszeres alkoholfogyasztás azonban károsodást okoz az alkohol lebontási helyén: a májban, mely egy darabig visszafordítható, de bizonyos idő után maradandó májbetegséget idéz elő.
Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban?
Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely direkt májméreg, hatására először elzsírosodás, majd, ha a terhelés tovább folytatódik, gyulladás jön létre. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek hatására a májsejtek elpusztulnak és kialakul az alkoholos hepatitis kórképe.
Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését. Ellenkező esetben a máj kifárad, új sejtek nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és most már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz. Az egyre kevesebb májszövet és egyre több heges terület kialakulása okozza a májzsugorodást, májcirrhosist.
Ez nem azt jelenti, hogy a máj kisebb, ellenkezőleg, sokszor kétszeresére is nőhet. A kevés működő maradék májsejt könnyen felmondja a szolgálatot, és májelégtelenség következik be, ami gyorsan halálhoz vezet.
Milyen mennyiségű alkohol káros?
A rendszeres alkoholfogyasztás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el.
1 egység alkohol: 2-3 dl sör, vagy 1-1,5 dl bor, vagy 2 cl égetett szeszesital.
(forrás: Rodler Imre (szerk.): Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára, 2004
Jó tanácsok
Aki úgy dönt, hogy időnként fogyaszt alkoholos italt, mértékletesen tegye.Ez a nők számára naponta legfeljebb 1, férfiak számára legfeljebb 2 egységet jelent.
Az alkoholos italt célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani, akkor lassabb az alkohol felszívódása. A tudomány jelenlegi állása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás 45 éven felüli férfiak, és 55 éven felüli nők esetén csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát.
A kedvező hatást hatékonyan fokozza az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás mellőzése és az elhízás megelőzése, kezelése. A mérsékelt alkoholfogyasztás a fiatalok számára kockázatcsökkenést nem, vagy igen kis mértékben eredményez, viszont jelentős mértékben növeli a hozzászokás és a rendszeres ivás kialakulásának veszélyét.
Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a nők egy részében a mellrák kockázatát, az ennél nagyobb mértékű ivás pedig mindkét nemben a közlekedési, munkahelyi balesetek, szélütés, agyvérzés, az idült májbetegség, az erőszakos cselekedetek, az öngyilkosság és néhány daganatos megbetegedés veszélyét.
Összetevők:
víz, articsóka (Cynara scolimus L.) kivonat-5% cinarin tartalommal, máriatövis (Silybum marianum (L). Gaertn.) mag kivonat 25:1-80% szilimarin tartalommal, kolin-bitartarát, étkezési sav (citromsav), természetes lime aroma, L-metionin, mio-inozitol, L-ornitin-hidroklorid, tartósítószer (kálium-szorbát), nikotinamid, kurkuma (Curcuma longa L.) gyökér kivonat-19% kurkumin tartalommal, kalcium-D-pantotenát, édesítőszer (szukralóz), piridoxin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, riboflavin.
Átlagos tápérték 100 ml-ben
Energia (kJ/kcal) 85 kJ/20 kcal
Zsír (g) 0,5 g
- amelyből telített zsírsavak (g) 0,1 g
Szénhidrát (g) 4,5 g
- amelyből cukrok (g) 0,5 g
Fehérje (g) 2g
Só (g) 0,04 g
Hatóanyag a napi adagban (25 ml-ben):
Articsóka (Cynara scolymus L.) levél kivonat 320 mg
- amelyből standardizált cinarin 16 mg
Máriatövis (Silybum marianum (L.) Gaertn.) termés kivonat 25:1 262,5 mg
- amelyből standardizált szilimarin 210 mg
Kolin-bitartarát 200 mg
- amelyből kolin 82.5 mg
Mio-inozitol 100 mg
L-metionin 100 mg
L-ornitin HCl 50 mg
Kurkuma (Curcuma Longa L.) gyökér kivonat 12,6 mg
- amelyből standardizált kurkuminok 2,39 mg
B1-vitamin (tiamin) 1,1 mg (100%2)
B2-vitamin (riboflavin) 1,4 mg (100%2)
B3-vitamin (niacin) 16 mg (100%2)
B5-vitamin (pantoténsav) 6 mg (100%2)
B6-vitamin (piridoxin) 1,4 mg (100%2)
Laktóztartalom: 0,1 g/100 g
Cukormentes: 0,5 g/100 ml fogyasztásra kész termékben. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.
Adagolási javaslat:
Felnőtteknek, naponta 25 ml, étkezés közben, bőséges folyadékkal elfogyasztva. Használat előtt felrázandó! A nap bármely szakában fogyasztható.
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Hosszú távon keresztül is biztonságos.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Felbontás után hűtőben tárolandó.
Figyelmeztetés:
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott! A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát.
- A termék 12 éves kortól alkalmazható
- A termék nem alkalmazható vérhígítók használata esetén
- A termék cukorbetegség melletti alkalmazásával kapcsolatban egyeztessen kezelőorvosával, mert az inzulin vagy szájon át szedett gyógyszerek dózisának módosítására - lehet szükség
- A termék nem alkalmazható terhesség és szoptatás idejében
- Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott!
Magyar márka. 100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 február