Az édesburgonya - más néven batáta - nemcsak finom, hanem C-, B2- és B6-vitaminban gazdag, míg alacsony a zsír és koleszterintartalma. Nálunk a narancssárga húsú a legismertebb, de találhatunk lila, sőt fehér húsú édesburgonyát is. Délkelet-Ázsiában nemcsak a gumót, hanem zsenge leveleit is fogyasztják, ami szintén gazdag béta-karotinban és C-vitaminban. Kalóriatartalma nem túl magas, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
Bátran kisérletezzünk vele, legyen szó édes vagy sós ételről, kezdésként pedig készítsünk Édesburgonya chips-et!
Hozzávalók:
- 2db nagyobb édesburgonya
- 2 evőkanál kókuszolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
- só, bors
- szárított rozmaring és kakukkfű (mozsárban apróra morzsolva)
1. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
2. Az édesburgonyát alaposan megmossuk – kefével – vagy ha ez nem elég meg is hámozhatjuk, mint a hagyományos krumplit. Egy uborkaszeletelővel vagy nagyon éles késsel a lehető legvékonyabbra szeleteljük, majd itassuk le róla a lehető legtöbb nedvességet konyharuhán vagy papírtörlővel.
3. Terítsük le sütőpapírral a tepsit. A felszeletelt batáta mindkét oldalát beolajozzuk, majd kiterítjük a tepsire és mindkét oldalát meghintjük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. A krumplikat ne rakjuk egymásra, hanem szép sorban helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire és süssük nagyjából 10 percig, majd fordítsuk meg őket és még 10-15 percig süssük. Ha kellően vékonyra szeleteltük, a széle felpöndörödik kissé.
4. Kész is az egészséges ropogtatnivaló! Ropogtathatjuk magában, de készíthetünk hozzá mártogatóst vagy salsát is.
Tipp1: Magyaros változat: só, bors és kevés pirospaprika
Tipp2: Olasz változat: só, bors, fokhagymapor és apró reszelőn reszelt parmezán