Részletes termékinformáció
Az eritrit vagy eritritol egy természetben is előforduló cukoralkohol. Édesítőereje 60-70%-a a nádcukorénak, külalakja hasonló, de nem karamellizálható. A vékonybélben kb. 90%-a felszívódik, de nem szolgáltat energiát, nem hasznosul a szervezetben, hanem a vesén keresztül ürül. Egészséges bélrendszer esetén nem okoz puffadást.
Előnyei:
- Elhanyagolható mennyiségű kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem hat az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek, inzulirezisztensek és fogyni vágyók is fogyaszthatják. Nem okoz fogszuvasodást.
- További előnye, hogy olyan ételek esetében, ahol a cukor volumene is számít, nem csak az édessége (pl. piskóták), kiválóan alkalmazható.
- Nincs mellékíze.
Hátrányai:
- Ritkán, de előfordulhatnak kellemetlen hasi panaszok, mint a puffadás és túlzott gázképződés. Ha folyadékokat édesítünk vele vagy túl nagy mennyiséget használunk, ez a hatás fokozódhat.
- 160C felett elveszíti az édes ízét.
Összetevők: eritritol
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energia 0 kJ / 0 kcal
Zsír 0 g
- amelyből telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát 99,8 g
- amelyből cukor 0 g
- amelyből poliol 99,8 g
Rost 0 g
Fehérje 0 g
Só 0 g
Felhasználás:
Sütéshez nem a legjobb választás, mivel 160 fokon lebomlik és elveszíti az édes ízét. Folyadékokat óvatosan édesítsünk vele.
Nagyobb mennyiségben van rá szükség a kívánt édesség eléréséhez (kb. másfélszeres mennyiségre).
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021. december