Fontos tudnivaló, hogy a köles egy lúgosító gabona. A csíráztatás során aktiválódó enzimek hatására szervezetünk számára könnyen hasznosítható ásványi anyag-, (vitamin-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel) alakul ki. A csírázás hatására a gabonamagokban található emésztést gátlók lebomlanak, így javítva a köles meglévő tulajdonságait.
A magban lévő mangán, réz, foszfor, niacin, folsav hozzájárul a normál kötőszövet-képződéshez, a szövetek normál állapotának fenntartásához, valamint a haj és a bőr egészséges pigmentációjához. A B2, B3 és B6-vitamin a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer normál működéséhez is kell. A folsav a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében, és hozzájárul a normál vérképződéshez.
A kölest héjával együtt csíráztatják, ebben rejlik az a kovasav, ami egy másik csodaszerünk alapanyaga.
A kovaföld hatékonyan támogathatja a gyulladáscsökkentő és béltisztító folyamatokat. Segítségével számos baktériumot, parazitát, e-colit és nehézfémet vezethetünk ki a bélrendszerből, hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és segíthet erősíteni az érfalat. A kovaföld elvégzi a nyirokrendszer tisztítását is, illetve a szervezet feltöltését szilícium-dioxiddal. Ez azért fontos, mert a nyirok sűrűvé válik a zsírtól, a cukortól, valamint a mozgás hiányától, a szilícium pedig megakadályozza a csomósodást.
Szerző: Seresné Koroknay Krisztina
Szaktanácsadó, Herbaház Győr
Tekintse meg köles választékunkat:
https://www.herbahaz.hu/termekeink/?kereses=koles
A csíráztatásról szóló cikkünket itt olvashatja:
https://www.herbahaz.hu/csiraztass-a-telikertben/