Hozzávalók a vagdalthoz 6 főre:
- 2 evőkanál Dénes Natura lenmagpehely (15297)
- 6 evőkanál víz
- 1 db Rapunzel csicseriborsó konzerv (11285)
- 50 g Kalifa étkezési dióbél, apróra vágva (38571)
- 1 közepes fej (kb.85 g) portobello gomba
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 30 g Love diet panírmorzsa (53972)
- 3 evőkanál Dénes Natura csicseriborsóliszt (15380)
- 100 ml zöldségalaplé / víz
- 2 evőkanál Foufas Prémium görög olíva olaj (45607)
- 2 evőkanál Interherb világos szójaszósz (19951)
- 2 evőkanál Veganchef BBQ szósz (56271)
- 1 mk Lakshmi fokhagyma granulátum (23443)
- 1 teáskanál szárított zsálya
- 1 teáskanál Lakshmi kakukkfű (23729)
- 1 mokkáskanál Lakshmi rozmaring (17854)
- Ízlés szerint Benefitt parajdi só (48821)
- Lakshmi őrölt feketebors (26956)
Hozzávalók a mártáshoz 6 főre:
- 3 evőkanál Benefitt nádcukor (45830)
- 4 evőkanál Trigramm kókuszzsír (52842)
- 1 közepes sárgarépa, felkockázva
- 1 közepes szál petrezselyem gyökér, felkockázva
- 1 kisebb zellergumó, reszelve
- 1 fej vöröshagyma, kockázva
- 4 evőkanál Reggia passzírozott paradicsom (56011)
- 2 evőkanál Dénes Natura csicseriborsóliszt (15380)
- 2 evőkanál Interherb világos szójaszósz (19951)
- 1 teáskanál Kochs Kis-Kun mustár (59186)
- 500 ml víz
- 100 ml jó minőségű száraz vörösbor
- 1 db Lakshmi babérlevél (26940)
- 1 teáskanál szárított zsálya
- 1 teáskanál Lakshmi kakukkfű (23729)
- Ízlés szerint Benefitt parajdi só (48821)
- Lakshmi őrölt feketebors (26956)
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Olajozz ki egy magasabb falú sütőedényt (pl. jénait, kenyérsütő formát). A lenmagtojáshoz 2 evőkanál lenmagpelyhet keverj össze 6 evőkanál vízzel, majd tedd félre 10 percre. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel az olajat. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, sárgarépát és a portobello gombát és ízesítsd sóval, kevéske borssal. Közepes lángon párold 15 percig, míg a hagyma áttetszővé válik és a zöldségek megpuhulnak. Vedd le a tűzről és pár percig hagyd állni.
A konzerv csicseriborsót szűrd le, mosd át, csepegtesd le. Öntsd egy késes aprítóba, majd add hozzá a lepirított zöldségeket, a szójaszószt, a BBQ szószt és a szárított fűszereket. Ízesítsd ízlés szerint sóval, borssal. Alacsony vagy pulzáló fokozaton dolgozd össze, amíg szépen össze nem áll a keverék, de még nem püré állagú. Öntsd át a csicseriborsós keveréket egy keverőtálba. Add hozzá a lenmagtojást, a zöldségalaplét, a zsemlemorzsát, a csicseriborsólisztet és az apróra vágott diót. Kanalazd a keveréket a kiolajozott sütőformába. Egyenletesen nyomkodd bele a sütőedénybe. Süsd 45-50 percig előmelegített sütőben. Tálalás előtt hagyd kihűlni 10-15 percig.
Amíg a vagdalt sül, készítsd el a mártást. Szószos fazékban, közepes lángon hevítsd fel a kókuszolajat, keverd bele a nádcukrot és 2 perc alatt pirítsd barnára. Ügyelj rá, nehogy megégjen! Amikor elérted a megfelelő színt, vedd kicsit vissza a lángot, add hozzá a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, petrezselyemgyökeret, sárgarépát és a reszelt zellert. Kb. 2 percig kevergesd, majd kanalazd hozzá a paradicsompürét és pirítsd további 1 percig. Szórd meg 2 evőkanál finomliszttel és alaposan keverd el, és még 1 percig pirítsd tovább. Folyamatos keverés mellett vékony sugárban add hozzá a fél liter folyadékot, vigyázva hogy ne csomósodjon. Ízesítsd fűszerekkel, szójaszósszal, mustárral, és sózd ízlés szerint. Folyamatos keverés mellett főzd 10 percig. Ha túlzottan besűrűsödne, adj hozzá egy kevéske vizet. Végül szűrd le (ne passzírozd) és 1 dl jó minőségű, száraz vörösborral ízesítve forrald további 5 percig, míg az alkohol elpárolog. Ezzel a mártással meglocsolva tálald a csicseriborsó vagdaltat, és köretként szolgálj fel a vendégeidnek sütőtökös hajdinát és vörösáfonyás rukkolasalátát.
Szerző:
Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház, Pécs