Részletes termékinformáció
Természet Áldása bio fekete áfonya gyümölcslé.
A fekete áfonya az Erika- vagy Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó gyümölcstermő növény. Észak-Európából származik. Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják. Magyarországon a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő, az erdélyi havasoknak pedig jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek régóta használt, híres ízesítője.
Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és sok más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így rengeteg betegség ellen véd. A fekete áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, az orvostudomány azonban először a XVI. században említi. Hagyományosan a szárított levelét, vagy gyümölcsét használták, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, vagy vesekőre és az epe rendellenességeire. Gyümölcsét a hasmenés, a száj és torok fertőzéseire, a leveléből készült főzetet pedig a vércukor csökkentésére alkalmazzák még ma is. Miután a fekete áfonya magas antioxidáns és flavonoid tartalmát felfedezték és bizonyították, az áfonya egyre több figyelmet kapott és máig az orvosi és élelmiszercélú kutatás fókuszában van.
A fekete áfonya érdemes a figyelemre, mert:
- Fogyasztásával a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedhet, és a kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák leküzdésében. A gyümölcs fő hatóanyaga a mirtilin (antocián) néven ismert flavonoid, mely kitűnő antioxidáns. -
- Legtöbben a szemre gyakorolt kedvező hatása miatt hálásak e kis bogyós gyümölcsnek. A szemre és a látásra áldásosan hat a fekete áfonya: erősíti a szemet a fényérzékenységgel szemben, jótékony tulajdonságait a hajszálerekben (kapillárisok) is kifejti, elősegítve a szem vérellátását. Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta hisznek a fekete áfonyában. Hatóanyagai segítik megelőzni a törékeny kapilláriserek szivárgását, ami által folyadékot engednek a szövetekbe behatolni. A fekete áfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető az idő, mely a szemnek a sötétséghez való alkalmazkodásához szükséges, éles fény után.
- Segít megőrizni az egészséges bőrt, öregedés gátló hatása van és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat. -
- A visszeresedésre, aranyér kialakulására és érproblémákra hajlamosak, az ülő munkát végzők, valamint a terhes nők számára az áfonya igazi csodaszer: vérkeringési problémák leküzdésében segíthet azzal, hogy javítja a különböző hajszálerekben a keringést, így főként a végtagi keringést. -
- Az áfonya pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. -
- A gyümölcsben lévő tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását. -
- Rendszeres fogyasztása javíthatja az időskori memóriazavarokat. -
- Az idegrendszer oxidatív stressztől való védelmére a fekete áfonya rendszeres fogyasztása nagy segítség.
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július