Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g Kalifa lencse
- 100 g Greenmark vörös vesebab
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 200 g füstölt tarja vagy vegán verzióhoz Toffini füstölt tofu
- 2 db Lakshmy babérlevél
- 1 teáskanál Lakshmy füstölt édes pirospaprika
- 4-5 szem Lakshmy egész feketebors
- Benefitt parajdi só
- 1 kávéskanál Concordia természetes folyékony füst
- 4 evőkanál Solio napraforgó étolaj
- 100 ml tejföl
- 100 ml tejszín
- 2 evőkanál Biopont bio durumbúza simaliszt
- 1 evőkanál Erdélyi Ízek prémium klasszik mustár
- 1 teáskanál Interherb Gurman mauritiusi nádcukor
Elkészítése:
Áztasd be a lencsét és a babot főzés előtti éjszakára. Egy lábosban karamellizáld a nádcukrot. Add hozzá az olajat és párold üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, add hozzá a füstölt pirospaprikát, a babérlevelet, az egész feketeborsot, a feldarabolt répákat és a beáztatott lencsét, babot. Keverd át és öntsd fel annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Add hozzá a darabolt füstölt tarját vagy tofut, és még 1 kávéskanál folyékony füsttel erősíts a füstös ízen. Óvatosan sózz, attól függően milyen sós a tarja. Ha megpuhult a lencse és a bab, akkor keverd hozzá a mustárt. Készíts a tejfölből és a lisztből habarást és sűrítsd be a főzeléket. Végül add hozzá a tejszínt, hogy még krémesebb legyen a végeredmény, forrald össze még egyszer, és már tálalhatod is.