Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g Kalifa lencse
  • 100 g Greenmark vörös vesebab
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 200 g füstölt tarja vagy vegán verzióhoz Toffini füstölt tofu
  • 2 db Lakshmy babérlevél
  • 1 teáskanál Lakshmy füstölt édes pirospaprika
  • 4-5 szem Lakshmy egész feketebors
  • Benefitt parajdi só
  • 1 kávéskanál Concordia természetes folyékony füst
  • 4 evőkanál Solio napraforgó étolaj
  • 100 ml tejföl
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál Biopont bio durumbúza simaliszt
  • 1 evőkanál Erdélyi Ízek prémium klasszik mustár
  • 1 teáskanál Interherb Gurman mauritiusi nádcukor


Elkészítése:
Áztasd be a lencsét és a babot főzés előtti éjszakára. Egy lábosban karamellizáld a nádcukrot. Add hozzá az olajat és párold üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, add hozzá a füstölt pirospaprikát, a babérlevelet, az egész feketeborsot, a feldarabolt répákat és a beáztatott lencsét, babot. Keverd át és öntsd fel annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Add hozzá a darabolt füstölt tarját vagy tofut, és még 1 kávéskanál folyékony füsttel erősíts a füstös ízen. Óvatosan sózz, attól függően milyen sós a tarja. Ha megpuhult a lencse és a bab, akkor keverd hozzá a mustárt. Készíts a tejfölből és a lisztből habarást és sűrítsd be a főzeléket. Végül add hozzá a tejszínt, hogy még krémesebb legyen a végeredmény, forrald össze még egyszer, és már tálalhatod is.