Az aquafaba hüvelyesek (általában csicseriborsó) főzőleve. A babfélék főzésekor a vízbe kioldódó anyagok létrehoznak egy olyan alacsony kalóriatartalmú folyadékot, mely kiválóan helyettesíti a tojásfehérjét, ugyanis kemény habbá verhető! Ne öntsd ki a csicseriborsó konzerv levét: készíts belőle finomságokat!

Mire használd az aquafabát? Piskóta, macaron, krémlikőr, fagylalt, omlett is készíthető belőle! A mi kedvenceink:
• Készíts belőle habcsókokat!
• Varázsolj krémes csokihabot!
• Készíts könnyű házi majonézt!

 

Aquafaba habcsókok

200 ml aquafaba
200 g porcukor
mandula aroma ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítése:

Verjük kemény habbá az aquafabát. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe, és nem kell félni, nem fog kicsapódni. Olyan kemény hab lesz, mint tojásból. Ha felfordítjuk a tálat, akkor benne marad! A lehűtött aquafabából könnyebb habot verni.
A porcukrot lassan adagoljuk hozzá. Adhatunk hozzá természetes ételszínezéket is (pl. liofilizált eper por, céklapor).
Tegyük a cukros habot habnyomó zsákba, és nyomjunk kis habcsókokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
100ºC-ra előmelegített sütőben süssük kb 75 percig, majd utána a sütőben, nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni. Légmentes dobozban tároljuk.

 

Aquafaba csokihab

Hozzávalók 2 főre:
1 dl aquafaba
1 tábla vegán csokoládé
1 evőkanál porcukor
vanília (ízlés szerint)

Elkészítése:

Vízfürdő olvasszuk fel a csokoládét. Adjuk hozzá a vaníliát, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Az aquafabát verjük kemény habbá.
Keverjük az aquafabához a porcukrot, majd lassan csorgassuk hozzá a langyos csokoládét, óvatosan forgassuk össze a habbal.
Adagoljuk poharakba, és néhány úrára tegyük hűtőszekrénybe!
Tálalhatjuk gyümölcsökkel, vagy magában is.

 

Aquafaba majonéz

Hozzávalók
70 ml aquafaba
200 ml napraforgó olaj (esetleg repce vagy szőlőmag olaj)
2 teáskanál almaecet
fél kávéskanál őrölt mustármag (elhagyható)
tengeri só (ízlés szerint)
Ha az édesebb majonézt kedveled, egy kis agavé szirupot is adhatsz hozzá.

Elkészítése:
Egy magas edényben keverd össze az aquafabát a mustárral, a sóval, ecettel (és ha szeretnéd, a sziruppal). Botmixerrel magas fokozaton verd fel. Miközben megy a botmixer, az olajat lassan (nagyon lassan!) csorgasd hozzá. 
Ha túl folyékony, adj még hozzá olajat. Minél több olajat adsz hozzá, annál sűrűbb lesz az eredmény. Ha elkészült, tedd befőttesüvegbe, és tárold a hűtőben. Vigyázz, a hűtőben egy kicsit tovább fog sűrűsödni.