"A kutatás szerint a gép belsejében élő mikroorganizmusok további mosások vízébe kerülnek, két evőkanálban akár egymillió is lehet belőlük. Az alacsony mosási hőfok ideális szaporodási körülményeket teremt nekik" - magyarázta Lisa Ackerley higiéniai szakértő, aki "kórokozó mosógépprogramnak" nevezi az új divatot.

A The Daily Mail online kiadása utánajárt, hogy az egészségnek is javára szolgál-e a langyos tisztítás.

"A magasabb hőfok azért tisztít jobban, mert forró vízben a textilszálak megdagadnak, és kitaszítják a szennyeződést. Harminc fokon ez nem történik meg. A zsíros bőr faggyúját, amely a ruhák gallérján is nyomot hagy, a legtöbb mosószer ilyen langyos vízben nem távolítja el, pedig ebben a fehérjében kitűnően szaporodnak a mikroszkopikus élőlények" - hangsúlyozta Richard Neale higiéniai szakértő.

A bacilusokat mikroszkopikus spórák, vagyis csírák terjesztik. A legtöbb antibiotikumnak ellenálló Clostriduim difficile (C. diff), illetve a sokáig állni hagyott ételen, például a rizsen megtelepedő Bacillus cereus, de a rettegett biológiai fegyver, a lépfene halálos fertőzést okozó baktériuma is jó túlélési rátákat mutat minden hőmérsékleten - a legmagasabb, kilencven fokosat kivéve. Az egészségügyi fertőtlenítő rendszerek ezért használják a 150 fokos gőzzel dolgozó autoklávot.

A Which? fogyasztóvédelmi portál friss kutatása szerint a hatvan fokos program sem elég. Azt tárták fel, hogy egyetlen vizsgált gép sem melegítette fel a vizet elég forróra és elég hosszú időre ahhoz, hogy a kórokozókat elpusztítsa. A szakértők a kényes anyagokra, amelyek tönkremennek ilyen forró vízben, az antibakteriális mosószereket ajánlják.


"A biológiai tisztítóanyagok irtják leghatékonyabban a csírákat alacsony hőmérsékleten. Enzimjeik azonban hatvan fok fölött elpusztulnak, így forró vízben már kevésbé hatásosak" - hangsúlyozta Mairwen Jones textiltechnológus.

(http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2400567/How-eco-friendly-cool-wash-infest-clothes-GERMS.html)
Forrás: MTI